Početna točka uspona je na parkiralištu Doma Sošice u Sošicama. Tu treba ostaviti automobil.

Planinarska staza u početku ide kroz selo asfaltiranom cestom (400 m), zatim nastavlja makadamskom cestom (450 m), s koje skreće desno na dobru pješačku stazu. Ovo skretanje nije najbolje označeno pa treba pripaziti da se ne promaši. Smjerokaz za skretanje je na kamenu s desne strane ceste. Pješačka staza najprije vodi kroz borovu na nakon nje mješovitu šumu, polako se uspinjući sve do planinarskog doma Vodice. Tu se nalazi izvor vode pored kojeg piše da voda nije za piće nije baš jasno zašto ali za svaki slučaj to treba poštovati.

Od doma staza vodi makadamskom cestom (1.2 km), skreće s nje lijevo i nastavlja i uspon stazom koja vodi malo oštrije uzbrdo, po travnjacima i proplancima, do vrha Pliješ. Ovaj vrh je označen metalnom cijevi na kojoj je pričvršćena metalna kutija s upisnom knjigom, a ispod nje je zavaren planinarski žig. Na samom vrhu ove cijevi je tabla sa smjerokazima prema drugim planinarskim odredištima.

S vrha nema otvorenih vidika. U nastavku staza vodi malo preko livada i proplanaka, malo kroz šumu, pa malo po pješačkoj stazi i konačno malo po šumskoj cesti sve do vrha Svete Gere. Ovaj dio staze je vrlo atraktivan i lijep iako s njega nema puno otvorenih vidika. Dobro je označen i jednostavan za slijediti.

Na ovom vrhu se nalazi vojarna, odašiljač slovenske televizije, geodetska piramida na koju je učvršćen planinarski žig, te crkvica Svetog Ilije. S vidikovca, otvoren je pogled u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Marko Tomašković ∙ 25. Travanj 2020

Sveta Gera-Pliješ kada se ide prema Pliješu od Svete Gere stoji tabla na račvanju malo ispod vrha Svete Gere da je do Pliješa 1 sat i 15 minuta što je sasvim netočna informacija treba oko 2 i pol sata.

Plani Narko ∙ 3. Svibanj 2021

Istina, taj znak treba u potpunosti zanemariti i računati na barem 2 h hoda.

Željko Žigić ∙ 23. Prosinac 2023

Na Pliješu stoji tabla da do Svete Gere ima 2h, a na livadi ispod Svete Gere 1h 15 min što je naravno apsolutno nemoguće

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 47 min

Visina polazišta:

550 m

Visina odredišta:

1166 m

Minimalna visina:

550 m

Maksimalna visina:

1173 m

Uk. vis. raz. uspona:

894 m

Uk. vis. raz. silaska:

278 m

Ukupna duljina:

10.6 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

5890 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila