Naseljem Sošice dominiraju dvije crkve, jedna pokraj druge: grkokatolička crkva Sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sošice su pogodna polazna točka za planinarski izlet na Svetu Geru ili slap Sopot. Pored Sošica nalazi se i jama Jazovka, duboka krška jama u kojoj je otkrivena masovna grobnica žrtava 2. svjetskog rata. Na parkiralištu Doma Sošice treba parkirati automobil i tu je početna točka ovog planinarskog izleta.

Na samom križanju, ispred doma Sošice, nalazi se kapelica. S desne strane kapelice je stup od električne rasvjete a na njemu je tabla sa smjerokazima i vremenskim udaljenostima pojedinih planinarskih odredišta. Smjerokaz na ovom stupu, za ovaj izlet, upućije na asfaltnu cesti u smjeru zapada.

Na samom izlasku iz sela je križanje na kojem treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu. Smjer desno također vodi na vrh Sveta Gera ali preko Boljare. Planinarska staza slijedi makadamsku cestu 3,3 km i skreće desno s nje na šumsku cestu po kojoj treba ići slijedećih 670 m. U toj točki napušta se šumska cesta i nastavlja se uspon do zaselka Rajkovići po planinarskoj stazi, u dužini od 2,9 km. Ovaj dio uspona je dosta naporan zbog velike količine srušenih stabala i granja na samoj stazi. Ponekad treba malo vještine da se savladaju prepreke. Drugi problem je loše održavana planinarska staza koja je zarasla u šipražje i kupinu.

Negdje na pola puta je izvor vode s lijeve strane staze. S desne strane staze je gusterna sa izvorskom vodom koja je zatvorena s metalnim poklopcem koji se ne zaključava, pa se čini da se uvjek ovdje može računati na pitku vodu. Rajkovići su zapušteni i napušteni zaselak koji se sastoji od nekoliko potpuno srušenih i jedne zapuštene kuće. Od ovog zaselka treba nastaviti šumskom cestom do izlaska na asfaltnu cestu u mjestu Sekulići. Na samom početku sela s južne strane je planinarski dom "Boris Farkaš", koji je izgrađen na 710 m nadmorske visine. U ovom slučaju treba proći gotovo kroz cijelo selo da bi se došlo do ovog planinarskog doma.

Planinarski dom zvanično počinje sa radom 1.05. i završava sezonu 1.10. Otvoren je blagdanima, vikendom subota-nedelja, i po dogovoru za grupne dolaske. Na raspolaganju ima 30 ležajeva. Za članove sa markicom cijena je 40 a svi ostali plaćaju 60 kuna. Od planinarskog doma treba se vratit istim putem do početka sela. Tu je skretanje lijevo, na planinarsku stazu, za Svetu Geru. Nakon prijeđenih 420 m, planinarska staza izlazi na makadamsku cestu, skreće lijevo i nastavlja po njoj slijedećih 480 m, do napuštenog sela.

Nakon ovog sela, uspon vodi po planinarskoj stazi 1,4 km, i ponovo izlazi na makadamsku cestu naposredno prije lovačkog doma „Studena Vodica“. Od ove točke uspon vodi po makadamskoj cesti osim jedne dobro označene prikrate, koja presjeca veći zavoj na ovoj cesti. Na ovom dijelu uspona nalazi se izvor pitke vode Laz. Obzirom da je označen drvenom tablom, čini se da ne presušuje.

Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini slovenske granice. Vrh je širok valovit proplanak dug oko 300 metara i visok 1178 m. U blizini vrha, s njegove istočne strane, nalazi se sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA nakon čega ga je zauzela Slovenska vojska. Slovenci vrh od 1923. nazivaju Trdinov vrh prema Janezu Trdini, književniku iz Mengeša. Stari naziv je puno stariji, a potječe od crkve Svete Jere iz 15. stoljeća, koja se nalazi sto metara od vrha na slovenskoj strani.

U njezinoj blizini dvadesetak metara su natkriveni ostaci crkve svetog Ilije. Slovenska radiotelevizija je do 1986. godine sagradila blizu vrha 94 metara visok radiotelevizijski toranj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 25 min

Visina polazišta:

568 m

Visina odredišta:

1180 m

Minimalna visina:

563 m

Maksimalna visina:

1180 m

Uk. vis. raz. uspona:

913 m

Uk. vis. raz. silaska:

301 m

Ukupna duljina:

14.4 km

Prosječni nagib:

10 %

Utrošak energije:

9344 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Loša

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila