Pristup automobilom do Stafala

Na izlazu s autoputa A5 (Pont-Saint-Martin) treba skrenuti desno prema Torinu. Na prvom kružnom toku treba skrenuti lijevo i nastaviti dalje prateći znakove doline Gressoney. Kada se uđe u naselje Pont-Saint-Martina, nakon otprilike 500 metara, treba skrenuti na cestu koja se odvaja desno i nastaviti vožnju regionalnom cestom kroz dolinu Gressoney. Na tom putu prolazi se kroz mjesta Lillianes, Fontainemore, Issime, Gaby i Gressoney-Saint-Jean. Kada se stigne do naseljenog središta Gressone-La-Trinité, vožnju treba nastaviti ravno, sve dok se ne stigne do zaseoka Staffal, do velikog parkirališta kod početne stanice žičare. Ako se želi izbjeći plaćanje parkirališne naknade, tada treba parkirali automobil s lijeve strane rječice.

Od parkirališta treba prijeći preko mostića, a  nekoliko desetaka metara dalje je ured u kojem treba kupiti kartu za žičaru. Od Stafala (1823 m) najprije vozi gondola San`t Ana (2175 m), a nakon nje četverosjedežnica Colle Betta do Colle Bettaforca (2727 m). Povratna karta za vožnju sa spomenute obje žičare košta 24 Eura.

Od posljednje stanice žičare, s prijevoja Colle Bettaforca, započinje pješački uspon po markiranoj planinarskoj stazi broj 9 do planinarskog doma Rifugio Quintino Sella (3585 m). Na ovom dijelu uspona treba savladati nadmorsku visinu od 858 m i za to treba oko 3 sata hoda. Planinarska staza je srednje teška, na izloženim mjestima je osigurana užadi za pridržavanje i gazištima na svim potrebnim mjestima. Prije dolaska u planinarski dom, prolazi preko grebena koji je mjestimično izloženiji i može predstavljati probleme planinarima koji imaju strah od visine. Ako na planinarskoj stazi ima snijega, tada treba biti oprezan i imati to na umu.

Uspon od Stafala (1825 m) do Rifugio Quintino Sella (3585 m) moguće je realizirati na sljedeće načine:

A – Pješačeći; Od Stafala treba slijediti makadamski put do Colle di Bettaforca (2672 m), (2 sata hoda od Stafala). Nakon toga treba nastaviti stazom koja počinje u blizini gornje stanice žičare Stafal-Bettaforca u smjeru sjevera, koja vodi do prijevoja Passo di Bettolina (2905 m) i u nastavku do vrha Passo di Bettolina (3100 m). Kada se prođe mala drvena koliba, slijedi stjenoviti greben, koji je malo izloženiji, pa je uspon osiguran sajilom, a nakon njega stiže se do Rifugio Quintino Sella (3585 m), (5 sati i 30 minuta hoda od Stafala)

B – Žičarom; Kraći i brži pristup je moguć žičarom od Stafala do Colle di Bettaforca, s kojom se dosegne visina od 2727 m. U Stafalu najprije treba uzeti žičaru Stafal-Sant Anna, a nakon nje sljedeću Sant Anna-Colle di Bettaforca (detaljno opisano u uvodu). Ovaj način uspona je bio korišten u ovom planinarsko-alpinističkom izletu.

C – Minibusom; od Stafala do Colle di Bettaforca može se koristiti prijevoz i minibusom. Ako se želi ovaj oblik prijevoza, potrebno je isti najaviti na tel.: +39 335 662 6748.

Prvi dio uspona - Rifugio Quintino Sella (3585 m) - Colle di Felik (Felikjoch) (4061 m)

Colle di Felik (Felikjoch) (4061m) je široko snježno sedlo koje leži između Castora, s lijeve strane i zapadnog Lyskamma, s desne strane. Od Rifugio Quintino Sella za kratko se stiže na ledenjak Felik kojeg treba slijediti prema sjeveru, krećući se prema vrhu Perazzi, kojeg treba zaobići. Nakon toga treba krenuti prema sjeveroistoku (moguće su pukotine na stazi) dok se ne izađe na lijevu stranu Colle Perazzi (3880 m), na strme ledene padine okrenute prema jugoistoku, koje treba savladati. Nakon njih se izlazi na snježni greben i dolazi do vrha Felik, i široke ledene visoravni Colle Felik (1 sat i 45 minuta hoda od Rifugio Quintino Sella).

Drugi dio uspona - Colle di Felik (Felikjoch)-Punta Castore

Nakon izlaska na široko snježno sedlo Colle di Felik (Felikjoch), treba skrenuti prema zapadu i nastaviti uspon po širokoj snježnoj padini do izlaska na greben Castora. Izlaskom na greben, osjećaj uspona se mijenja jer se isti nastavlja sljedećih 1,1 km po vrlo uskom i adrenalinski nabijenom žiletu, na kojem treba imati koncentraciju na svaki sljedeći korak. Kao što je več rečeno, greben je u naravi „žilet“ i treba biti oprezan i koncentriran da se ne dogodi neko nepredviđeno zlo.  Dolaskom na sam vrh, sve se naplati s kamatama. Upečatljivi su vidici na cijeli park prirode „Monterosa“, Materhorn, Granparadisso i Montblanc. Predivno, nezaboravno i izazovno za ponoviti. Povratak s vrha je istom stazom uspona.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

10 h 03 min

Visina polazišta:

2727 m

Visina odredišta:

2742 m

Minimalna visina:

2726 m

Maksimalna visina:

4231 m

Uk. vis. raz. uspona:

1688 m

Uk. vis. raz. silaska:

1673 m

Ukupna duljina:

14.9 km

Prosječni nagib:

24 %

Utrošak energije:

21229 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila