Početna točka uspona ovog planinarskog izleta je novosagrađena kapelica na cesti Golubovec-Lobor. Tu treba parkirati automobil. Ovdje treba naglasiti da ova staza nije u cijelosti markirana a na onom dijelu gdje su markacije, uvjek nije potpuno jasno kuda treba ići. Uz malo planinarskog iskustva ako se ne posjeduje neko navigacijsko sredstvo, snalaženje nije teško.

Od kapelice treba skrenuti lijevo na užu asfaltnu cestu i slijediti je sve do najviših dijelova Starog Golubovca do naselja Gornji Laboš. Staza se tu pored kuća lagano uvlači u šumu Ivanščice, nastavlja uspon po šumskom putu sve do prostrane livade na kojoj je izgrađena vikendica i livačka čeka, pa preko nje do križanja sa stazom koja dolazi iz Lepoglave. Na tom križanju treba skrenuti desno.

Do ove točke postoje samo povremeno smjerokazi „Marijanskog hodočasničkog puta“, dok u nastavku staza je dobro markirana i laka za snalaženje. Staza cijeliom dužinom vodi kroz šumu pa s nje, osim u donjem dijelu, gotovo da i nema nikakvih vidika, ali je zbog šumskog hlada i te kako pogodan za ljetne uspone. Na putu postoji nekoliko križanja, ali zbog postavljenih oznaka nema problema sa orijentacijom.

Prelaskom na drugu, sjevernu stranu Ivančice, uspon ide položenijim padinama, spušta se i gubi na dosegnutoj visini oko 120 m, i tu u najnižoj točki je križanje na kojem lijevi odvojak vodi prema Vuglovcu i tu treba skrenuti desno, nastaviti uspon po šumskoj cesti sve do križanja s makadamskom cestom koja vodi iz Ivanca do vrha Ivančice. Na tom križanju treba skrenuti desno, nastaviti uspon po njoj sve do smjerokaza za skretanje za Černe Mlake. Tu treba skrenuti lijevo i po dobro označenoj prikrati nastaviti uspon do ponovnog križanja s makadamskom cestom. Na tom križanju treba skrenuti lijevo i nastaviti udpon po njoj sve do vrha Ivančice.

Ukratko Ivanščica je izuzetna planina za ugodne šetnje i planinarenja s blagih južnijih strana od Budinščine, Zlatara i Lobora, te strmih sa sjevera iz Ivanca i Lepoglave. Danas ujedno jedna od najposjećenijih planinarskih destinacija. Bogata velikim prostranstvima šuma, prekrasnih gorskih livada te potoka.

Posebnost su i lijepi vidici na Hrvatsko zagorje do Medvednice i samoborskog gorja te slovenskih planina, Julijskih, Kamniško-Savinjskih i Austrijskih alpi. Prema sjeveru nas nadahnjuju široki vidici prema Ivancu, Pohorju, Ptuju, Ormožu, Prekmurju, Varaždinu, Čakovcu, Međimurju, Podravini i sve do Balatona u Mađarskoj.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 03 min

Visina polazišta:

395 m

Visina odredišta:

1068 m

Minimalna visina:

395 m

Maksimalna visina:

1070 m

Uk. vis. raz. uspona:

994 m

Uk. vis. raz. silaska:

322 m

Ukupna duljina:

11.5 km

Prosječni nagib:

13 %

Utrošak energije:

6463 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Loša

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila