Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 20 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt. Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega, jer nema smjerokaza za Sveto Brdo.

Prije prelaska mostića ispred PD je smjerokaz koji upućuje na skretanje desno prema Ivinim Vodicama i Svetom Brdu. Tu treba skrenuti desno. Do ove točke vodi široka građena pješačka staza a dalje je nešto lošija i uža, ali isto građena planinarska staza, koja vodi sve do Martinovih Mirila. Staza od doma do ove točke vodi kroz visoku bukovu šumu, i slijedi rijeku Veliku paklenicu po njenoj lijevoj obali. Ugodna je za hodanje i nije naporna. Na križanju kod Martinovih Mirila treba skrenuti lijevo prema Ivinim Vodicama.

Od ove točke započinje oštriji uspon do Ivinih Vodica. Staza vodi kroz mješovitu visoku šumu. Kod planinaeskog skloništa Ivine Vodice moguća je opskrba izvorskom vodom s kaptiranog izvora koji nikada ne presušuje. Samo sklonište je dosta uredno i omogućuje spavanje za 10-tak planinara. Opskrbljeno je posuđem.

U nastavku staza vodi preko kanjona Male Paklenice, ide gore-dolje tri puta, gubi dosta na dosegnutoj visinskoj razlici, i stiže do planinarskog skloništa Vlaški Grad. Ovo planinarsko sklonište je dosta devastirano a moguće je kampiranje na livadi podno vrha Vlaški Grad. Za planinare koji hodaju Hrvatsku Planinarsku Obilaznicu, za žig s ovog vrha, od planinarskog skloništa treba ukupno odvojiti 40-tak minuta.

Od skloništa staza vodi oštro uzbrdo, djelomično po siparu i u zavojima a spaja se na grebensku stazu iza Oble Glave na južnom dijelu Dolaca. Od ovog križanja slijedi 200-tinjak metara ravnog dijela staze prije završnog vrlo oštrog uspona na vrh.

Od skloništa, najprije preko travnatog prijevoja, zatim desno uzbrdo kroz klekovinu i na kraju oštro uzbrdo po siparu i otvorenom kamenjaru do vrha Vlaški grad. Vrh je označen gomilom kamenja. Na vrhu se nalazi oznaka kontrolne točke i žig ugrađen u kamen.

S vrha se pružaju lijepi vidici na Veliku i Malu Paklenicu, kao i na more. Prema sjeveroistoku je prekrasan pogled na Sveto Brdo. Staza dalje vodi oštro uzbrdo po siparu i otvorenom kamenjaru do prijevoja, na kojem se križa s grebenskim putem Vaganski vrh – Sveto Brdo. Ovdje se skreće desno, nastavlja po travnatoj zaravni 700 m, zatim vrlo oštro uzbrdo najprije po siparu, zatim po tratini, a na kraju po kamenjaru do vrha.

Pogled sa vrha Svetog Brda je najljepši u Hrvatskoj. Vrh je označen razbijenom granitnom pločom s uklesanih 10 božjih zapovjedi. Na vrhu je još i veliki drveni križ. Neposredno ispod vrha je kutija s upisnom knjigom i žig ugrađen u stijenu. 

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 49 min

Visina polazišta:

96 m

Visina odredišta:

1749 m

Minimalna visina:

96 m

Maksimalna visina:

1749 m

Uk. vis. raz. uspona:

1996 m

Uk. vis. raz. silaska:

343 m

Ukupna duljina:

16.2 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

12291 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila