Štirovača - Šumovita udolina Srednjeg Velebita duga oko 8 km na nadmorskoj visini nešto iznad 1100 m. Također i najzapadniji dolac sa izvorom, mjesto redovitog okupljanja svih planinara pred polazak u Srednji Velebit. Osim izvora i vode, Štirovaču ipak određuje šuma i prekrasne smreke kojima pogoduju ovakve vlažne i mrazne doline. Oko izvora šumarilo se preko 120 godina, a danas je čitava livada kao i šume koje je okružuju (osim s istoka) u granicama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Do Štirovače se najjednostavnije može doći asfaltiranom cestom iz pravca Krasna ili Pazarišta. Moguće je doći i s jadranske ceste, asfaltiranom cestom do Alana, a potom makadamskom cestom (9 km) do Mrkvišta (cesta br. 5182), odakle se u dolinu Štirovače treba spustiti 3,5 km dugom asfaltiranom cestom (cesta br. 5126).

Uspon može započeti na Štirovači ali ako je na raspolaganju prijevoz, može se nastaviti cestom br. 5126 u smjeru istoka a neposredno prije Jovanovića Padeža dolazi se do smjerokaza prema kojem se treba skrenuti desno na makadamsku cestu. Tu počinju i markacije.

Nastavak vožnje makadamskom cestom nije zapriječen rampom ali postavljen je saobraćajni znak o zabrani prometovanja svim vozilima osi vozila Hrvatskih Šuma. Ako se ipak nastavi vozilom po makadamskoj cesti treba računati da u povratku ista može biti zapriječena vozilom Hrvatskih Šuma ili kamionom koji utovara balvane. Preporučuje se pješačenje po makadamskoj cesti oko 15 minuta, a potom se skreće desno na lijepo uređenu planinarsku stazu, koja ulazi u gustu šumu, lagano se uspinje preko području zvanog „Potoci“, koje ne opravdava svoje ime za vrijeme sušnih njeseci, da bi na kraju izišla na Dokozina Plan (veliki travnati proplanak koji je po rubovima obrastao crnogoričnom šumom).

Na njoj je smjerokaz za uspon na Šatorinu (1 h 30 minuta) i Ograđenicu (50 minuta), a oba smjerokaza pokazuju isti smjer. Na sljedećem križanju planinarskih puteva treba skrenuti lijevo. I u nastavku uspona radi se o dobro uređenoj, održavanojgrađenoj planinarskoj stazi koja vodi do samog vrha. Sve je dobro markirano i opskrbljeno smjerokazima, pa je pogreška isključena.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 51 min

Visina polazišta:

1070 m

Visina odredišta:

1622 m

Minimalna visina:

1069 m

Maksimalna visina:

1622 m

Uk. vis. raz. uspona:

605 m

Uk. vis. raz. silaska:

53 m

Ukupna duljina:

7 km

Prosječni nagib:

11 %

Utrošak energije:

3917 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila