Početna točka ovog izleta je ispod Orlandovog Stupa. Najprije se ide ulicom Stradun do Pila, zatim ulicom Branitelja Dubrovnika pa ulicom Dr. Ante Starčevića do Gruža, pa Obalom Stjepana Radića a nakon nje obalom Ivana Pavla II, do mosta Dr Franje Tuđmana.

Dolaskom pod most, kod smjerokaza za Split, treba skrenuti desno po stepenicama u nekadašnje željezničarsko naselje. Tu se dolazi na trasu nekadašnje željezničke pruge, ide se po njoj do kraćeg tunela, nakon kojeg ova trasa nastavlja asfaltnim putem do igrališta za mali nogomet. Tu staza prelazi preko igrališta i nastavlja nekadašnjom trasom željezničke pruge do križanja s asfaltnom cestom koja spaja Rijeku Dubrovačku i Brgat Gornji.

Tu treba napustiti ovu trasu i skrenuti desno na asfaltnu cestu u smjeru za Brgat Gornji i slijediti je do njega. Dolaskom u mjesto Brgat Gornji, na križanju pored crkve, treba skrenuti u ulicu Hrvatskih Branitelja i slijediti je preko Medene Doline, Žarkovice, Bosanke do Vrha Srđ.

S vrha se treba spustiti po građenoj stazi na kojoj je postavljen križni put, do križanja s gornjom dubrovačkom obilaznicom. Dolaskom na nju, treba je prijeći, spustiti se niz skaline i nastaviti ulicom Put Križa, zatim ulicom Gornji Kono prijeći ulicu Pera Bakića, pa ulicom Zrinjsko-Frankopanskom do Zagrebačke ulice u koju treba skrenuti lijevo i slijediti je do ulice Uz Posat, skrenuti desno u nju i nakon dolaska na Pile, skrenuti kroz vrata od Pila do Straduna, pa po njemu do Orlandovog Stupa.

Ovo je jedan vrlo lijep izlet, za kojeg treba odvojiti od 4-6 sati. Lijepi su vidici na Rijeku Dubrovačku a nakon dolaska na Žarkovicu otvaraju se vidici na starogradsku jezgru i vrh Srđ. S ovog dijela staze pružaju se nezaboravni vidici i na otoke dubrovačkog arhipelaga.

Staza nije teška i na njoj se savladava visinska razlika od približno 550 m. Također, treba napomenuti da staza nije markirana, ali uz ovaj opis i GPS tragove, jednostavna je za snalaženje.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 25 min

Visina polazišta:

18 m

Visina odredišta:

5 m

Minimalna visina:

1 m

Maksimalna visina:

406 m

Uk. vis. raz. uspona:

724 m

Uk. vis. raz. silaska:

737 m

Ukupna duljina:

21.1 km

Prosječni nagib:

7 %

Utrošak energije:

9346 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila