Ako se na Platak dolazi iz smjera Zagreba, potrebno je s Autoceste Rijeka-Zagreb sići na čvoru kod Automotodroma Grobnik i starom cestom krenuti prema Zagrebu, te voziti narednih 8 kilometara. Skretanje prema Platku, koje se u tom slučaju nalazi s lijeve strane, dobro je obilježeno i lako uočljivo.

Ako se na Platak dolazi iz smjera Rijeke, također se kod Grobničkog polja prelazi na staru cestu za Zagreb i po njoj se vozi kao i u prethodno opisanom slučaju.

Kada se dođe na Platak, vožnju treba nastaviti po cesti Platak-Klana, do područja Suho, na kojem se nalazi Lovačka kuća Suho s desne strane ceste, na malo većem proplanku. U ovoj točki treba skrenuti lijevo, te proći otvorenu rampu. Potom treba nastaviti makadamskom cestom do proširenja na području zvanom Previjak, na kojem treba parkirati automobil.

Početna točka ovog planinarskog izleta nalazi se na prijevoju Previjak, jer je do ove točke makadamska cesta lako prohodna za terenska vozila. Za niže osobne automobile, zbog nekoliko vododerina, trebalo bi za početnu točku odabrati područje Suho, na makadamskoj cesti Klana-Platak, kod lovačke kuće Suho, kod koje se napušta spomenuta makadamska cesta, i nastavlja se lošijom, također makadamskom cestom, preko rampe koja zna biti spuštena ali se ne zaključava, slijedeća 2,4 km pješke, do prijevoja Previjak.

Planinarska staza u samom početku uspona, prema postavljenim smjerokazima, napušta makadamsku cestu i nastavlja dalje po šumspom putu, do prvog križanja. Na ovom križanju se mogu odabrati dva moguća nastavka uspona za PD Hahlić. Prvi vodi kroz područje Pakleno, kraći je i nešto naporniji za savladavanje. Drugi vodi preko područja Gorničko i vrha Dnić do PD Hahlić. U ovom izletu se opisuje drugi nastavak uspona, pa na spomenutom križanju treba skrenuti lijevo na slab šumski put, koji je još uvijek jako dobar za pješačenje.

Nakon skretanja, u nastavku uspona, planinarska ataza vodi po spomenutom šumskom putu, po istočnom obronku Osoja, prolazi zapadnom stranom velike travnate ponikve Rakin Dolac, i dolazi do križanja planinarskih putova na vrhu Mudne doli. Na tom križanju treba skrenuti desno i nastaviti uspon po podnožju Fratra, preko vrha Dnić, sve do planinarskog doma na Hahliću (1097 m).

Od planinarskog doma treba krenuti u smjera Obruča do prijevoja i do dolaska na goli hrbat. Na prijevoju se lijevo odvaja staza koja se „pod planinu“ spušta do Podkilavca, dok na tom mjestu uspon treba nastaviti ravno po kamenitom grebenu, bez posebno vidljive staze, od markacije do markacije.

Nakon nešto više od sat hoda dolazi se na gole kamenito-travnate padine, s kojih vidici postaju dalji i ljepši. Nakon kratkog spusta do prijevoja pod vrhom Obruča, slijedi završni uspon djelom kroz velike kamene blokove na sam vrh.

Na vrhu Obruč, nalazi se mali kameni križ koji je postavljen 2004. godine.  Kod njega se svake godine u rujnu održava sveta misa. U blizini je metalna kutija s upisnom knjigom, a pokraj nje je u stijenu uzidan metalni žig. Obzirom da je najviši vrh Grobničkih Alpa, sa njega se otvaraju nezaboravni vidici neometani u svim smjerovima. Zbog svog položaja i prekrasnih vidika, kod planinara izaziva potrebu za ponavljanjem dolaska na njega.

Obruč je kontrolna točka mnogih obilaznica: HPO, Riječke planinarske transverzale, Planinarskih puteva Hahlića, 40 vrhova za 40 godina PD Kamenjaka, Transverzale Končarevac, Klanjskog planinarskog puta, 10 godina 10 vrhova PD Obruč, Planinarskog puta Oko riječkih baklji...

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 43 min

Visina polazišta:

993 m

Visina odredišta:

1369 m

Minimalna visina:

993 m

Maksimalna visina:

1372 m

Uk. vis. raz. uspona:

669 m

Uk. vis. raz. silaska:

293 m

Ukupna duljina:

9.6 km

Prosječni nagib:

11 %

Utrošak energije:

5045 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila