Početna točka uspon u ovom planinarskom izletu je zaselak Šute na nadmorskoj visini oko 260 metara u selu Rastovcu, koje je smješteno 5 km jugozapadno od mjesta Zagvozd. Skretanje za Rastovac je kod zgrade Poglavarstva općine u Zagvozdu, ili 4 km od naplatnih kućica autoceste na izlazu Zagvozd, neposredno prije sjevernog portala tunela Sveti Ilija, treba skrenuti desno na križanju označenom putokazima, prema Biokovu i nastaviti starom cestom prema Rastovcu do zaselka Šute.

Planinarska staza polazi od posljednjih kuća u zaseoku i dobro je označena. Odmah iza posljednjih kuća u zaselku Šute postoje dvije staze koje vode u planinu. Lijeva je markirana ali malo zarasla a desna nije markirana ali je prosječena i malo položenija od lijeve. U ovom planinarskom izletu odabran je uspon po markiranoj stazi.

Nakon 45 minuta hoda dolazi se do Šutine kamenice (570 m, voda nije za piće). Do ove točke uspon vodi kroz nisku makiju koja je djelomično zarasla i treba se provlačiti kroz šikaru. U nastavku uspon vodi po „Bukovoj stazi“ (strma padina kroz usjek između dviju stijena), a planinarska staza vijuga u manjim serpentinama, jako oštro uzbrdo, sve do Šutinih stanova (zapušteni stočarski stanovi). Za uspon kroz spomenuti usjek treba odvojiti oko 45 minuta.

Tu se nalazi lovačka kućica na nadmorskoj visini 950 m, s pet ležajeva, te peći na drva. Kućica je nedavno obnovljena a noćenje u njoj se preporuča isključivo u slučaju nužde. Ključ od kućice može se dobiti kod vlasnika kuće Mirka Serdarevića u selu Šute. Za vrijeme ovog izleta kućica je bila otključana i u njoj se nalazi sić sa lancem s kojim se može zahvatiti voda iz gustirne.  Za noćenje je potrebna vreća za spavanje. U okolici kućice ima četrnaest gustirni s pitkom vodom, a najbliža je odmah iza kućice. Pet minuta desno od kućice nalazi se jama ledenica.

Planinarska staza za Šćirovac nastavlja kroz bukovu šumu do prijevoja Vrataca ili kako ga još mještani zovu Vraca na nadmorsko visini oko 1490 m. DoVraca je potrebno oko 2 sata uspona. Na ovom dijelu uspona planinarska staza vodi kontinuirano jako oštro uzbrdo, ne dozvoljava predah jer nema položenijih dijelova, prolazi kroz visoku bukovu šumu, koja daje jako dobru hladovinu i sa koje nema nikakvih vidika, sve do 50-tak visinskih metara prije izlaska na prijevoj, kada vodi po travnatom terenu.

Na vrhu prijevoja Vraca stotinjak metara južno na primorskoj strani planine nalazi se Šutin bunar (Mijaći), ali voda nije preporučljiva za piće bez dezinfekcije.

U nastavku uspona, na prijevoju Vraca, ova planinarska staza se križa sa BPS-om (Biokovskom planinarskom stazom) koja je markirana i nastavlja desno za vrh Šćirovac, na koji se stiže za 30-45 minuta.

Vrh je označen hrpom kamenja, na jednom većem piše ime vrha i nadmorska visina. S vrha se pruža jako lijep pogled u svim smjerovima, a naročito je upečatljiv prema jugoistoku na sve vrhove Biokova. Žig je ugrađen u stijenu neposredno pored oznake vrha.

Sa vrha Šćirovca treba se spustiti na prijevoj i na križanju sa BPS-om nastaviti ravno preko vrha Ćorlina (1582 m) a nakon njega i preko vrha Zec (1578 m). Ovaj dio planinarske staze vodi po lijepom i razvidnom grebenu, sa kojeg se otvaraju vidici na sve strane. Sam greben nije težak za savladavanje jer nema škrapa pa se može uživati u njegovim blagodatima. Kada se prijeđe vrh Zec, na manjem prijevoju iza njega, planinarska staza zavija oštro lijevo i započinje se strmo spuštati do Bukovačkih draga. Ovaj dio spusta je jako naporan i opasan, vodi po teškom kamenitom terenu prepunom škrapa pa treba jako paziti gdje se staje. Svaki korak mora biti odmjeren i promišljen. Sa Bukovačkih draga slijedi uspon po nemarkiranoj stazi do vrha Bukovac i povratak istim putom do istih.

S vrha Bukovac su nezaboravni vidici na obalu od Omiša do Makarske i dalje za lijepoga vremena, a također na centralni masiv Biokova, te na amfiteatar kojega zatvaraju markantni biokovski vrhovi Veliki Šibenika - Sveti Ilija - Šćirovac - Bukovac.

U nastavku planinarska staza vodi kroz Bukovačke drage sve do PK Bukovac. Ovaj dio planinarske staze vodi kroz rijetku borovu šumu, po travnatom terenu, na kojem je jasno vidljiva ugažena planinarska staza, koja je uz to i markirana do prijevoja. Ovaj dio uspona iznimno je ugodan i nezaboravan. 

U PK Bukovac ima plinsko kuhalo, elektična energija za svjetlo iz solarnih ćelija, a u sklopu je i gustirna s vodom. Ključ od kuće nalazi se u mjestu Donja Brela u HPD Pozjata.

Od PK planinarska staza vodi kanjonom Ovčje Polje, kroz visoku bukovu šumu, do izvora vode koji se nalazi prije dolaska na sipar. Ovaj izvor nikada ne presušuje a voda je za piće. Nakon izvora slijedi priječenje sipara, a nakon njega spust kroz visoku borovu šumu do crkvice Svetog Nikole.

Od spomenute crkvice spust se nastavlja po poučnoj stazi „Putovima drevne Berulije“ od zaselka Subotišće u Gornjim Brelima, koje je završna točka ovog planinarskog izleta.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

08 h 17 min

Visina polazišta:

279 m

Visina odredišta:

276 m

Minimalna visina:

263 m

Maksimalna visina:

1619 m

Uk. vis. raz. uspona:

1517 m

Uk. vis. raz. silaska:

1520 m

Ukupna duljina:

14 km

Prosječni nagib:

27 %

Utrošak energije:

17501 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila