Tisovica se nalazi na sjevernoj strani u odnosu na vrhove Prenja: Otiš i Zelenu Glavu. Dugačka je oko 5 km, na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 m, obrasla je munikom i bogata je visokogorskom divljači. Dolina plijeni svojom divljinom i ljepotom, a nagrađuje svoje posjetioce svim onim što priželjkuju penjući se na Prenj.

Ako postoji mjesto na planini, na kojem se jednim pogledom može vidjeti divljina i pitomina, kamena pustinja i alpski pašnjaci, sipari i plodni humus, klekovina i plemenita munika, tragovi divokoza i medvjeda, vreli hercegovački krš i hladni planinski izvor, ljubičica, bosanski ljiljan i runolist, stada ovaca i njihov čuvar - bosanski tornjak, čobani i planinari, konji i terenska vozila, kolibe i himalajski šatori, mjesta za ljude željne mira, onda je to mjesto - dolina Tisovice.

Kako najlakše doći do nje? Iz doline Idbra, pješački putem, za 2-3 sata hoda. Iz Konjica, dolinom Bijele, pa makadamskom cestom, na zapad, nakon 30 km, preko Ljubine i Rapta ulazi u dolini Tisovice. Preko konjičke Bjelašnice iz Konjica, za 4 sata hoda. Sa Jezerca za 1 sat hoda dolazite u vrh doline.

Dolina je na sjeveru otvorena prema Idbru, na zapadu je zatvaraju padine Cetine, Kantara i Zakantara i Crnoglava na istoku konjička Bjelašnica i padine Velike kape.

U vrhu doline su Otiš visok 2092 m i najveći vrh Prenja Zelena glava visoka 2155 m. U vrhu doline je mali, lijepi i udobni planinarski dom. Djelo vrijednih konjičkih planinara. Nažalost, pored njega je vrelo Vrutak, u posljednjem ratu minirano i danas obilježeno, kao upozorenje na bosansku tragediju.

Ljeti, dolina Tisovice je puna ovaca, konja, rijetkih planinara, prekrivena tepisima trave, cvijeća, a zimi je pod visokim snijegom i predstavlja izazov visokogorcima, da turnim skijanjem, preko nje krstare Prenjom. Tisovica Prenj 81 Iz Tisovice je najlakši pristup do najvišeg vrha Prenja. A iz nje se može doći do prenjskih divova, vrhova višim od 2000 m: Velike kape, Otiša, Zelene glave, Vjetrenog brda, Lupoglava i Herača.

Kako najjednostavnije doči i dotaknuti ovaj raj?

Do Rakovog Laza bez problema se stiže i osobnim automobilom a dalje do doline s terenskim vozilom. Od skretanja s magistralne ceste do Rakovog Laza treba voziti 5,7 km a do doline 24 km. U ovom planinarskom izletu, kao početna točka uzeta je Tisovaca do koje se došlo terenskim automobilom. Od Rakova Laza (660 m) postoji i markirana planinarska staza koja vodi preko Bijelih voda i planinarske kuće na Jezercu do vrha. U dolini ima bunar s pitkom vodom.

Za uspon kroz Tisovicu do Zelene Glave i Otiša treba odvojiti oko 3 sata dobrog hoda. Cijelo vrijeme uspona kroz Tisovicu i dalje prema Zelenoj Glavi, pružaju se nezaboravni vidici a prekrasne slike nedirnute i bezobrazno lijepe prirode, pratit će vas cijeli život.

U nastavku uspona planinarska staza nastavlja do križanja sa onom koja dolazi od PS Jezerce. Ovo križanje se nalazi neposredno iznad PD Vrutak i na njemu treba skrenuti desno. Nakon toga slijedi uspon djelomično po siparu, do izlaska na greben ispod vrha Otiš. Od ove točke slijedi oštriji uspon, djelomično osiguran sajilama, do izlaska na prijevoj (2000 m) između Otiša i Zelene glave. Sa sedla između Otiša i Zelene glave pruža se lijep pogled na okolne planine.

Uspon na najveći vrh Prenja, Zelenu glavu, sa sedla vodi obilježenim, ali eksponiranim terenom, koji traži maksimalnu koncentraciju. Vrh Prenja, kota Zelena glava, otvara spektakularni pogled na markantne dijelove planine: dolinu Tisovice, greben Vjetrenih brda, na Lupoglav i dalje, na sve strane svijeta. Na Čvrsnicu, Vran planinu, Vranicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Maglić, Velež i Čabulju.

Povratkom sa vrha Zelena glava zvoden je uspon na susjedni vrh Otiš pa je tako napravljeno i u ovom planinarskom izletu. Uspon na Otiš (2096) je lagan i tehnički nezahtjevan ali se sa njega pruža najljepši pogled na susjednu Zelenu glavu kao i na dolinu Tisovica, pa je vrijedan ovog napora.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

06 h 50 min

Visina polazišta:

1366 m

Visina odredišta:

1366 m

Minimalna visina:

1365 m

Maksimalna visina:

2091 m

Uk. vis. raz. uspona:

903 m

Uk. vis. raz. silaska:

903 m

Ukupna duljina:

10.3 km

Prosječni nagib:

18 %

Utrošak energije:

14460 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Ne postoji

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila