Početna točka uspona je u Velikoj Vitlenici. Do ove točke se dolazi s ceste koja vodi od „Hajdučkih Vrleti“ prema naselju Risovac. Nakon prolaska kroz ovo naselje treba skrenuti desno na makadamsku cestu. Na prvom sljedećem križanju treba skrenuti lijevo, i parkirati na proširenju, na kojem je i smjerokaz uspona za Veliki Vilinac. Na smjerokazu na početku staze piše da se do vrha može stići za tri sata.

U početku se pješači kroz šumu, po dobro uhodanoj i dobro označenoj planinarskoj stazi, te nakon sat i pol pješačenja dolazi se do doline gdje se nalazi stočarska koliba koju mogu koristiti i planinari ako se nađu u nevolji prilikom nevremena ili ako ih noć ili iscrpljenost zatekne na planini, jer koliba nije zaključana.

U nastavku je također dobro označena i dobro uhodana staza, sa koje se stalno pružaju nezaboravni vidici, sve do križanja sa stazom koja dolazi iz Dive Grabovica. Na križanju treba skrenuti desno prema smjerokazu te nakon izlaska na vršni greben, nastaviti po njemu, kroz klekovinu, sve do vrha Veliki Vilinac, za što treba oko 30 minuta.

Vrh je obilježen hrpom kamenja. Pored ove hrpe je u zemlju zabijena metalna upisna kutija s upisnom knjigom a na pokrovnom limu piše ime i nadmorska visina vrha.

S vrha se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima, a posebno se ističu vidici na cijelu Čvrsnicu, Veliki Jelenak, Postibrdo, kanjon Drežnice, Čabulju, Prenj, Visočicu, Bjelašnicu i Vran. Na vrhu nema planinarskog žiga.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 17 min

Visina polazišta:

1422 m

Visina odredišta:

2116 m

Minimalna visina:

1422 m

Maksimalna visina:

2116 m

Uk. vis. raz. uspona:

1056 m

Uk. vis. raz. silaska:

362 m

Ukupna duljina:

7.9 km

Prosječni nagib:

23 %

Utrošak energije:

6953 kJ

Zahtjevnost staze:

Teža

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila