Početna točka ovog planinarskog izleta je selo Veliko brdo, odnosno njegov zaselak Žlib. Ako se dolazi sa zabiokovske strane Biokova, treba proći tunel Sveti Ilija i nastaviti vožnju prema gradu Makarska. Neposredno prije ulaska u ovaj grad, nakon što se prođu mjesta Baška voda, Promina i Krvavica, treba skrenuti lijevo na uži asflatni put koji vodi za selo Veliko brdo.

Kod crkve Svetog Jeronima u Velikom Brdu, mogu se pronaći prve markacije za ovaj planinarski izlet. Ako se ova točka uzme za početnu, tada tu treba parkirati automobil i nastaviti od crkve lijevo smjer sjevrozapad prema zaseoku Žlib asfaltnom, a poslije makadamskom cestom. Do Žliba se može doći i automobilom, što skraćije uspon za 1,2 km. To je učinjeno i u ovom planinarskom izletu, pa je automobil parkiran ispred restorana „Panorama“.

Od zaselka Žlib markacije vode iznad starih napuštenih kuća, kroz vinograde, do gornjeg protupožarnog puta, po kojem se dolazi do Miletinovg Bor (nekada bilo vrlo staro osamljeno stablo crnog bora koje je stradalo u požaru i izgorjelo pa je sada ostao samo toponim tog mjesta). Malo iznad nekadašnjeg Miletinog bora je križanje planinarskih putova od kojeg jedan skreće lijevo i nastavlja protupožarnim makadamskim putom u smjeru Basta dok drugi nastavlja ravno prema prijevoju Borovac. Tu treba nastaviti ravno u smjeru Borovca.

U nastavku uspona, planinarska staza se počinje sve strmije uspinjati kroz kuloar (točila) sve do pod samu stijenu veličanstvenog Velikog Borovca. Sljedeće, nakon sipara, a u nastavku što slijedi je čudo ljudske upornosti i snage da ovlada teško ovladivim, pa su kao rezultat toga nastale „Skaline“ odnosno staza uklesana u stijenu. 

Na putu preko „Skalina“ može se uz malo penjanja (10-tak metara III+) posjetiti „Špilja u Borovcu“ gdje ima pitke vode iz nakapnice. Od špilje se treba vratiti ponovo na „Skaline“.

Nakon skalina planinarska staza ulazi u borovu šumu, pa po njoj vodi do prijevoja Mali Borovac (1253 m). U nastavku uspona planinarska staza i dalje vodi kroz borovu šumu sve do križanja planinarskih putova na kojem se ravno nastavlja prema Lokvi  a lijevo prema Šibeniku i Motici. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo.

Odmah nakon skretanja ulazi se u visoku borovu šume. Planinarska staza kružno obilazi Veliki Borovac, nakon njega obilazi Prusina dolce dok se ne iziđe na proplanak Grlić koji je u naravi kameni greben, na koji se treba uspeti, sa kamena na kamen, po otvorenom terenu, i savladati 120 m visinske razlike.

Nakon 15 minuta uspona od Borovca dolazi se do kamene stijene na kojoj je ucrtan smjerokaz: ravno za Motiku a lijevo za Šibenik. Tu treba skrenuti lijevo i nastaviti uspon skakućući s kamena na kamen sve do vrha Velikog Šibenika (1467 m).

Sam vrh je kamenit i obrastao borovom šumom, nema nikakvog vidikovca. Iz toga razloga, Veliki Šibenik se razlikuje od ostalih vrhova Biokova. Da bi se ova situacija promijenila, odsječeno je nekoliko borova i sa kamene litice u blizini vrha, otvoren je vidik prema vrhu Sveti Jure i svim slijedećim vrhovima istočno od njega.

Nedaleko od vrha Veliki nalazi se i vrh Mali Šibenik do kojeg se stiže za 10-tak minuta obilazeći nekoliko manjih udolina. Vrh Mali Šibenik (1388 m) – prekrasan je vidikovac.

Slobodno se može reći, da je Mali Šibenik sa svojim vidikovcem nadoknađuje sve ono što Veliki Šibenik nema. Prekrasan vidikovac koji omogućava uživanje u fantastičnom pogledu na Makarsku i otoke.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 22 min

Visina polazišta:

532 m

Visina odredišta:

1449 m

Minimalna visina:

471 m

Maksimalna visina:

1461 m

Uk. vis. raz. uspona:

1164 m

Uk. vis. raz. silaska:

247 m

Ukupna duljina:

5.5 km

Prosječni nagib:

28 %

Utrošak energije:

7137 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila