Na križanju ispred hotela Alan, treba skrenuti desno u ulicu Put Bunara, zatim lijevo u Velebitsku i naposljetku desno u ulicu Blaženog Alojzija Stepinca i slijediti je do kraja asfaltirane ceste. Ovaj dio ceste prohodan je i za manje autobuse. Na kraju asfaltirane ceste uređeno je poveće parkiralište. Ovdje se može ostaviti automobil i nastaviti pješke do Velikog Rujna. Sve je dobro opskrbljeno smjerokazima i markacijama. Druga opcija je nastaviti desno makadamskom cestom koja vodi sve do kapelice Svete Bogorodice koja se nalazi na visoravni Veliko Rujno. Do ove točke može se doći osobnim automobilom. Tu treba parkirati automobil jer je to početna točka uspona ovog planinarskog izleta.

Od ove točke treba se vratiti po makadamskoj cesti 630 m. Tu je križanje na kojem treba skrenuti lijevo na drugu makadamsku cestu, po kojoj treba nastaviti do okretišta za kanione (1 km od polazišta), a nakon njega staza prelazi na zaprežni put, vodi kroz opožareni dio i nakon prolaska kroz njega, skreće desno, ulazi najprije u borovu a nakon toga u mješovitu šumu, oštrije se uspinje sve do izlaska na greben Stražbenica ispod vrha Stražbenice (3 km od polazišta).

Neposredno prije ove točke je vidikovac s kojeg se pruža nezaboravan vidik na cijelo područje Velikog Rujna i na Bojin Kuk. U nastavku staza vodi do Krajnjeg Briga kod kojeg se spaja na stazu koja dolazi od PD Paklenica, koja vodi ispod Lipog Briga, pa preko Perine Grede do ovog križanja planinarskih staza. Malo prija ovog križanja je izvor vode kojeg mještani zovu „Zanzibar“, a koji po ljeti presušuje, pa se na njega ne treba oslanjati. Za zagrabiti vodu treba imati mali lončić ili malu bočicu. Na ovom križanju treba nastaviti ravno.

U nastavku staza vodi preko Širokog briga, započinje se oštro uspinjati u serpentinama, sve do izlaska na prijevoj Buljma. S ovog prijevoja se pružaju nezaboravni vidici na Veliku i Malu Paklenicu, Starigrad i priobalje s otokom Pagom. Sjeverno od ovog prijevoja izlazi se na visoravan Struge, a na njenom sjevero-zapadnom dijelu izgrađeno je PS Struge. Na stazi koja vodi prema Vaganskom vrhu, 20 minuta od skloništa, nalazi se izvor vode Marasovac. Ljeti zna presušiti pa se na njega ne treba u potpunosti osloniti.

Od skloništa treba nastaviti stazom prema Vaganskom vrhu do križanja na kojem staza za Vaganski vrh ide desno a staza za Badanj i Medak lijevo. Ovdje treba skrenuti lijevo. U nastavku staza vodi istočnim obronkom Duboke doline, izlazi na Štirovačku kosu, na kojoj je križanje a na njemu treba skrenuti lijevo za uspon na Badanj.

Od ovog skretanja do slijedećeg križanja, staza vodi kroz visoku bukovu šumu stalno se uspinjući. Na križanju smjer ravno vodi prema Visočici a smjer desno prema vrhu Badanj. Ovdje treba skrenuti desno, a nakon toga slijedi vrlo oštar uspon, po tratini, na vrh.

Vrh je u naravi uski greben dugačak oko 300-tinjak metara s jednom malo izraženijom točkom. Tu je i jedan kamen živac u tratini, na kojem je istaknto ime vrha blijedom bijelom bojom. Izgled vrha iz daljine podsjeća na posudu Badanj, pa je po tome dobio i ime. S vrha se pružaju lijepi vidici na Liku, cijeli masiv Velebita a naročito je upečatljiv onaj na prijevoj Buljma.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 49 min

Visina polazišta:

872 m

Visina odredišta:

1630 m

Minimalna visina:

872 m

Maksimalna visina:

1630 m

Uk. vis. raz. uspona:

1000 m

Uk. vis. raz. silaska:

242 m

Ukupna duljina:

8.9 km

Prosječni nagib:

17 %

Utrošak energije:

8090 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila