Ako se dolazi iz smjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba, savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se žele lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture na visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Za uspon na vrh Hinterer Brochkogel treba planirati dva dana za prosječne ili kondicijski slabije pripremljene planinare. Za bolje kondicijski pripremljene planinare, ovaj uspon se izvodi u jednom danu. Uz ovu dilemu da ocjenite svoje kondicijske sposobnosti, ovaj izlet se može podijeliti u dva, po svim planinarskim elementima, različita dijela. Prvi dio uspona vodi do planinarskog doma Breslauer Hütte a drugi dio do vrha Hinterer Brochkogel koji je obilježen malim križem.

Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu početne stance žičare, a parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj.

Uspon iz Venta do planinarskog doma Breslauer Hütte, najprije kratko vodi po lokalnoj cesti sa koje skreće lijevo na planinarsku stazu, koja u dosta oštrom usponu po serpentinama, vijuga ispod žičare Stablein, sve do njene zadnje postaje. Na zadnjoj postaji žičare, koja se nalazi na vrhu Stablein (2352 m), nalazi se i restoran u kojem se može predahnuti i osvježiti hranom i pićem. Do ove točke se može doći i žičarom koja radi od 8-12 i od 14-17 sati, pa se na taj način uspon skrati za 1,7 km i 450 m nadmorske visine.

Nakon spomenute prve ima i druga žičara Wildes Mannle, koja skrćuje uspon do Breslauer Hütte za slijedećih 200-tinjak metara nadmorske visine, tako da ostane za pješačiti oko 1 sat da se stigne do spomenutog planinarskog doma. Cijena povratne karte za obje žičare je 17 Eura dok karta u jednom smjeru košta 12 Eura.

Nakon zadnje postaje žičare, treba se spustiti oko 50 m nadmorske visine, po makadamskom putu na planinarsku stazu br. 919. Ovo križanje se nalazi neposredno prije mostića iza kojeg se na ovu priključuje i planinarska staza koja dolazi iz Rofena. Planinarska staza iz Rofena započinje na parkiralištu ispod početne postaje teretne žičare po kojoj se opskrbljuje planinarski dom Breslauer Hütte. Ako se za uspon do spomenutog planinarskog doma, izabere ova planinarska staza, po teretnoj žičari se mogu poslati ruksaci po cijeni od 7 Eura/kom. Sa parkirališta treba nastaviti asfaltnom cestom do kraja i tu skrenuti desno. Tu je i smjerokaz koji upućuje između ostalog i na spomenuti planinarski dom. U nastavku uspon vodi preko travnatih padina Kuhberga, u neprekidnim serpentinama, dosta oštro uzbrdo, sve do križanja sa planinarskom stazom br. 919. 

Nakon prolaska spomenutog mostića, uspon se nastavlja preko obronka Am Zoagerle, dosta oštro uzbrdo, po kamenitom terenu, sve do planinarskog doma Breslauer Hütte.

U ovom planinarskom izletu su korištene obje žičare za uspon i silazak što se jasno vidi i kod priloženog gpx traga.

Od Breslauer Hütte uspon se nastavlja zapadno po planinarskoj stazi 919 do Plattenibacha. Na tom dijelu uspona prolazi se preko 2 glečerska potoka i stiže se do Mitterkarfernerove morene iz 1850. godine, ispred koje se nalazi smjerokaz za Vorderer Brochkogel. Prema smjerokazu prati se planinarska staza koja vodi izravno do ruba morene. Kada se dođe do ruba morene, uspon treba nastaviti uz njega, po glatkim stijenama, sve do točke na 3240 m nadmorske visine. U ovoj točki treba skrenuti lijevo i po siparu se popeti na zapadni greben.

Izlaskom na spomenuti greben, treba spremiti planinarske štapove, jer u nastavku uspona često se treba poslužiti i rukama, i takva je situacija na planinarskoj stazi sve do zaravni na 3410 m nadmorske visine. Daljnji uspon je lagan i manje strm. Treba nastaviti prema izražajnim stijenama koje strše u nebo, pa se čini kao da blokiraju put. Lako ih je zaobići po lijevoj strani. Nakon ovog obilaska otvara se lijepi pogled na vrh s njegovim crvenim križem.

Sada se čini da je vrh na dohvat ruke ali do njega treba prijeći kraći uski greben koji planinarima s problemima s visinom i uskim prolazima, može stvarati problem. Prelaskom spomenutog grebena, dosegnuta je najviša vršna točka Vorderer Brochkogela.

S vrha se pruža jako lijep pogled na ledenjak Vernagtferner, Fluchtkogel, Weißkugel, Weißseespitze, Hochvernagtspitze, Wildpsitze ....

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 24 min

Visina polazišta:

1895 m

Visina odredišta:

3559 m

Minimalna visina:

1895 m

Maksimalna visina:

3559 m

Uk. vis. raz. uspona:

1850 m

Uk. vis. raz. silaska:

186 m

Ukupna duljina:

8.1 km

Prosječni nagib:

28 %

Utrošak energije:

9326 kcal

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila