Ako se dolazi iz mjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se želie lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture za visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Za uspon na vrh Hintere Schwärze (Cima Nera) treba planirati dva dana za prosječne ili kondicijski slabije pripremljene planinare. Za bolje kondicijski pripremljene planinare, ovaj uspon se izvodi u jednom danu. Uz ovu dilemu da ocjenite svoje kondicijske sposobnosti, ovaj izlet se može podijeliti u dva, po svim planinarskim elementima, različita dijela. Prvi dio uspona vodi od Venta do Martin Busch planinarskog doma a drugi dio do vrha Kreuzspitze koji je obilježen velikim križem.

Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu neposredno prije table za oznaku mjesta Vent. Parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj. Staza najprije vodi kroz naselje do starog mosta Vent Hotel Alt, prelazi most, nastavlja do malog drvenog mosta kojeg prelazi i prema smjerokazu treba slijediti markiranu stazu kroz dolinu Niedertal do Martin Busch Hütte. Ovdje treba napomenuti da je drveni most zapriječen ljesom koja se zaključava, a samo njen manji dio kroz koji prolaze pješaci, može se otvoriti. Za uspon do kolibe treba odvojiti oko 2,5 sati hoda.

Staza vodi istočnom stranom doline Niedertal dok se na njenom sjevernom kraju otvaraju vidici na planinu Similaun kao i na vrhove Diem Kögel i Schalfkogel. Cijela ova dionica uspona vodi po makadamskoj cesti koju lokalni stanovnici koriste za snabdjevanje, a po njoj mogu voziti sva terenska vozila. Na stazi nema proširenih dijelova pogodnih za mimoilaženje i nije poznato kako ovaj problem rješavaju lokalni stanovnici.

Negdje na polovini ovog dijela uspona nalazi se planinarsko sklonište Schafer Hütte (2246 m), koje može poslužtit u slučaju neočekivane i brze promjene vremena. Ova dionica započinje na 1910 m a završava na 2501 m nadmorske visine. Dužina ove dionice je 8,3 km. Iz iznesenih podataka vidi se da je to lagana šetnja za dušu planinara. Posebno ako se ovome doda stalni šum alpskog potoka koji teče kroz ovu dolinu, a koji se hrani bezrojnim manjim potocima koji se slijevaju niz padinu u nezaboravnim vodopadima.

Drugi dio ovog uspona je potpuno drugačiji od prethodno opisanog. Naime u slijedeća 3,4 km treba savladati visinsku razliku od približno 950 m. Uspon nakon planinarskog doma do zarušenog planinarskog skloništa, vodi u serpetinama, po tratini, vrlo oštro uzbrdo. Na manjoj zaravni, malo prije zarušenog planinarskog skloništa Brizzi, u vrijeme intenzivnog topljenja snijega, stvara se manje ali vrlo lijepo alpsko jezerce. U nastavku nakon spomenutog planinarskog skloništa, slijedi vrlo oštar uspon, kroz negostoljubivi granitni kamenjar.

Ova dionica je u rano ljeto pod snijegom pa u to vrijeme treba nositi dereze sa sobom, dok u kasnijem ljetnom razdoblju, iste ne treba nositi. Obzirom na te okolnosti, kao i da da ova staza zaobilazi ledenjake, planinarski ruksak je nešto lakši, jer ne treba nositi planinarsku opremu: dereze, cepine, konope...,  koja se može ostaviti u kolibi i može se pokupiti na povratku s vrha. Kod zarušene kolibe treba zastati i uživati u pogledu na ledenjak Mutmalkamms.

U nastavku uspon kreće vrlo oštro uzbrdo sve do izlaska na sedlo, nakon kojeg slijedi još oštriji uspon po snijegu do izlaska na greben ispod samog vrha. Nakon nešto više od pet sati hodanja dolazi se do vrha označenog križem na kojem treba uživati u prekrasnom pogledu na mnoge živuće okolne ledenjake. Spust s vrha slijedi istim putem. Za dobro pripremljene planinare ovaj izlet može biti napravljen u jednom danu. Za uspon treba nešto više od 5 sati a za spuštanje oko 4 sata.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 19 min

Visina polazišta:

1910 m

Visina odredišta:

3455 m

Minimalna visina:

1905 m

Maksimalna visina:

3457 m

Uk. vis. raz. uspona:

1690 m

Uk. vis. raz. silaska:

146 m

Ukupna duljina:

11.7 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

11261 kcal

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila