Ako se dolazi iz mjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tm poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se želie lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture za visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Za uspon na vrh Seykogel treba planirati dva dana za kondicijski slabije pripremljene planinare. Za bolje kondicijski pripremljene planinare, ovaj uspon se izvodi u jednom danu. Uz ovu dilemu da ocjenite svoje kondicijske sposobnosti, ovaj izlet se može podijeliti u dva, po svim planinarskim elementima, različita dijela. Prvi dio uspona vodi od Venta do Martin Busch planinarskog doma a drugi dio do vrha Seykogel na kojem nema nikakvih obilježja.

Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu početne stance žičare, a parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj.

Staza najprije vodi kroz naselje do starog mosta Vent Hotel Alt, prelazi most, nastavlja do malog drvenog mosta kojeg prelazi i prema smjerokazu treba slijediti markiranu stazu kroz dolinu Niedertal do Martin Busch Hütte. Ovdje treba napomenuti da je drveni most zapriječen ljesom koja se zaključava, a samo njen manji dio kroz koji prolaze pješaci, može se otvoriti. Za uspon do kolibe treba odvojiti oko 2,5 sati hoda.

Staza vodi istočnom stranom doline Niedertal, stalno lijevom stranom kanjona rijeke Niedertalbach, dok se na njenom sjevernom kraju otvaraju vidici na planinu Similaun kao i na vrhove Diem Kögel i Schalfkogel. Cijela ova dionica uspona vodi po makadamskoj cesti koju lokalni stanovnici koriste za snabdjevanje, a po njoj mogu voziti sva terenska vozila. Jedan dio ove dionice koja vodi po makadamskoj cesti, zapriječen je ljesom i zahtijeva se skretanje sa makadamske ceste, a planinarska staza se spušta do rijeke Niedertalbach, prelazi preko nje preko mosta i nastavlja po desnoj strani kanjona uzvodno i nakon oko 1,5 km ponovo se vraća preko novog pješačkog mosta na makadamsku cestu. Ovo skretanje je objašnjeno na način da se na tom dijelu očekuje odronjavanje kamenja pa se korištenje makadamske ceste ne preporučuje. Većina pješaka obiđe postavljenu ljesu i nastavi dalje po makadamskoj cesti na ososbnu odgovornost. Po ovoj cesti voze automobili za snabdjevanje, motoristi i biciklisti pa nije jasno zašto je zapriječeno samo za pješake?

Negdje na polovini ovog dijela uspona nalazi se planinarsko sklonište Schafer Hütte (2246 m), koje može poslužtit u slučaju neočekivane i brze promjene vremena. Ova dionica započinje na 1910 m a završava na 2501 m nadmorske visine, kod kolibe Martin Busch Hütte. Dužina ove dionice je 8,3 km. Iz iznesenih podataka vidi se da je to lagana šetnja za dušu planinara. Posebno ako se ovome doda stalni šum rijeke Niedertalbach, koja se hrani bezrojnim manjim alpskim potocima koji se slijevaju niz padinu u nezaboravnim vodopadima.

Izgradnja planinarskog doma Martin Busch započela je tridesetih godina prošlog stoljeća, ali nije dovršena do 1953. godine zbog rata. Budući da je planinarski dom smješten na poznatoj dugačkoj planinarskoj stazi E5, često se događa da nema dovoljno kreveta u visokoj sezoni, pa je zbog toga značajno umanjena posjećenost ovog kraja.

Nakon rekonstrukcije planinarskog doma u 2013. godini, dodani su moderni sanitarni čvorovi ali još uvijek nije proširen smještajni kapacitet. Za lijepog vremena, najugodnije mjesto u planinarskom domu je terasa s prekrasnim pogledom na okolne planine.

Unatoč povlačenju ledenjaka, planinarski dom Martin Busch je još uvijek Eldorado za klasične visoke ture, kao što su: Hinterer Schwarze, Similaun, Finailspitze, Mutmalspitze, Hauslabkogel, ...... To su vrhovi koji mogu zadovoljiti sve adrenalinske težinske uspone pa se u njima mogu pronaći sve grupe planinara i alpinista.

Kao posebno mgu se izdvojiti dvije znamenitosti ovog područja: panoramska planinarska staza preko grebena Marzellkamm i lokacija Ötzi u Tisenjochu.

Planinarski doma vrijedi posjetiti drugu subotu u rujnu da bi se prisustvovalo spektakularnom događaju povratka ovaca koje su bile na ljetnoj ispaši u dolini Niederthal, prema Južnom Tirolu. Naime, Tijekom ljeta, dijelove Niederthal doline nastanjuju ovce s juga Tirola (iz Italije). Te ovce se dovode preko glavnog grebena na Ötztaler alpama. U listopadu 2011. godine Austrijska komisija za UNESCO je ovu migraciju upisala u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine.

Similaun je vjerojatno najlakši i najpopularniji 3600 m visoki Alpski vrh. Najčešće se do ovog vrha penje po planinarskoj stazi koja vodi preko planinarskog doma Similaun. No, poseban izazov je da se iz planinarskog doma Martin Busch, penje preko grebena Marzellkamm (3149 m), sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na okolne vrhove i ledenjak Marzellferner. U ovom se planinarskom izletu opisuje uspon koji vodi preko planinarskog doma Similaun.

Planinarska staza od planinarskog doma Martin Busch najvećim dujelom vodi uz rijeku Niederjochbach, na usponu do planinarskog doma Similaun gotovo 2/3 ove planinarske staze vode blagim nagibom kroz dolinu Niederthal uz spomenutu rijeku, da bi u svom završnom dijelu krenula oštrije uzbrdo, u serpentinama, uz donji kraj ledenjaka Niederjochfernera, dok ne stigne do spomenutog planinarskog doma. Ovaj planinarski dom se nalazi na prijevoju (sedlu) i česta je početna točka mnogih planinarskih izleta.

Od planinarskog doma Similaun do vrha, planinarska staza najprije vodi po alpskom kamenjaru, preko velikih granitnih blokova, gotovo polegnuto, do ulaska u donju etažu ledenjaka Niederjochfernera. Od ove točke uspon treba nastaviti u navezu koristeći svu ledenjačku opremu.

U nižim točkama ovog ledenjaka ima dosta pukotina, dok se iznad ledene površine nalazi jako mokri snijeg i treba imati vodonepropusnu obuću. Prelazeći preko ovog dijela ledenjaka, stalno se čuje jaki šum vodenih tokova ispod njegove ledene kore, koji za mnoge planinare tjera strah u kosti.

Uspon na slijedeću ledenjačku etažu vodi uz njegovu sjevernu stranu, ispod vrha Kleiner Similaun (Piccolo Similaun) (3365m). Kako se više uspinje to je vjerojatnost za pukotine u ledu manja a kvaliteta snijega je bolja, pa dereze puno bolje drže. Ako je netko prošao prije vas, najbolje je slijediti njegove tragove. Obzirom na veliku posjećenost ovog vrha, gotovo u pravilu, penjati ćete se po uhodanoj stazi, pa to smanjuje rizik od ledenjačkih pukotina na minimum.

Izlaskom na drugu etažu ledenjaka, otvara se jasan vidik na vrh. Planinarska staza do njega vodi po grebenu koji je na nekoliko mjesta bez snijega. Uspon po grebenu ima samo jednu točku dužine 15-tak metara, koja je jače izložena prema sjevernoj i južnoj njegovoj padini. Kada se prođe ova točka slijedi dosta jednostavan i ležeran uspon do križa koji se nalazi na njegovom vrhu.

Similaun je najjužnija točka sjevernog Tirola i sa ovog vrha panoramski pogled nadilazi i onaj koji se pruža sa Wildspitze. U neposrednoj blizini, sa sjeverne strane, upečatljiv je pogled na Ortler i grupa nižih vrhova oko njega.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 43 min

Visina polazišta:

1893 m

Visina odredišta:

3587 m

Minimalna visina:

1893 m

Maksimalna visina:

3606 m

Uk. vis. raz. uspona:

1768 m

Uk. vis. raz. silaska:

75 m

Ukupna duljina:

14.4 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

12102 kcal

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila