Ako se dolazi iz smjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba, savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se žele lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture na visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Kao i sama Vent, Rofen je dio općine Sölden u Ötztalu. Rofen je najviše trajno naseljeno planinsko mjesto u Austriji. Dolina Rofen u blizini sela Vent je duga oko 10 km, a nalazi se u dolini Venter. Potok u dolini Rofen izvire iz ledenjaka Hintereisferner, s planine Weißkugel.

Tijekom ljeta, dijelove Rofentalove doline nastanjuju ovce s juga Tirola (iz Italije). Te ovce se dovode preko glavnog grebena na Ötztaler alpama. U listopadu 2011. godine Austrijska komisija za UNESCO je ovu migraciju upisala u Nacionalni registar nematerijalne kulturne baštine.

Pješačka staza vodi uz potok Rofner, između cvjetnih alpskih livada i sa pogledom na vječni led okolnih ledenjaka. Uz potok Rofner i njegov spektakularni klanac, ne samo da se susreću glasnici iz davnih vremena, kao što je lovni logor ili „šuplji kamen“, nego se mogu vidjeti i manja nova umjetnička djela koja pričaju svoje priče. Godine 1933. Wildspitze je dobio križ na vrhu. Ovaj križ je skinut sa vrha, obnovljen je i postavljen u Rofenache između sela Vent i Rofen. To je jedino mjesto u ovoj dolini s koje se možete vidjeti Wildspitze. Na vrhu je 2010. godine postavljen novi križ. Na ovom dijelu uspona možete dokazati svoju hrabrost, dok prelazite ovjesni most, koji prelazi Rofnerov tok.

Ako se ne želi prehodati ovu lijepu dionicu uspona uz potok, može se doći automobilom do sela Rofen i neposredno prije prve kuće, s lijeve strane ceste, je parkiralište na kojem se može parkirati nekoliko automobila.

Ako se dolazi iz Venta, tada treba prijeći atraktivni viseći most, nastaviti hodati do glavne ceste na kraju koje se nalazi okretište za automobile, jer se sa njima može doći samo do ove točke. Neposredno, na kraju ovog okretišta, nalazi se ljesa koju treba otvoriti i koja je početak planinarske staze.

U nastavku uspona, planinarska staza vodi u serpentinama, jako oštro uzbrdo, i zahtijeva dosta snage i kondicije. Na ovom dijelu uspona prolazi se po tratini alpskih livada, po kojima vodi ugažena planinarska staza. Sa svakim napravljenim korakom i dosegnutom nadmorskom visinom, otvaraju se nezaboravni vidici na okolne planine i posebno na dolinu Venter. Planinarska staza stalno vodi pored potoka koji svojim šumom daje poseban ugođaj usponu. Kada se dođe do smjerokaza koji se nalazi neposredno iza mostića, ova planinarska staza se ubada u onu koja dolazi iz smjera Stabliena. Nakon prolaska spomenutog križanja planinarskih putova  uspon se nastavlja ponovo dosta oštro uzbrdo, po kamenitom terenu sve do planinarskog doma Breslauer Hütte.

Završni uspon na Urkundkolm započinje od planinarskog doma Breslauer Hütte. Planinarska staza prvih 200-tinjak metara slijedi onu koja vodi za Wildspitze. Kada se dođe do križanja planinarskih putova, planinarska staza koja vodi na ovaj vrh odvaja se desno.

Odmah nakon odvajanja planinarska staza vodi oštro uzbrdo, po manjim serpentinama, kroz kamenjar, pa se povremeno moraju koristiti i ruke za njeno savladavanje. Takva je situacija na usponu sve do kote od 3040 m nadmorske visine na kojoj se nalazi manja travnata zaravan, na kojoj se lako susretne stado ovaca na ispaši.

Kada se prođe spomenuta zaravan, planinarska staza ponovo nastavlja oštro uzbrdo, ponovo se trebaju povremeno koristiti ruke za njeno savladavanje. Savladavanje ovog dijela kamenitog uspona ipak ne donosi nikakve ekstremnije dijelove i može se proći sigurno.

Kada se iziđe na vršni greben koji započinje na 3113 m nadmorske visine, uspon se nastavlja po njemu, a planinarska staza vodi po dobro ugaženom i komotnom putu do vršne točke koja je obilježena drvenim križem. 

U dobrim meteorološkim uvjetima, pogled s ovog vrha je vrijedan i dok je sam vrh prikladan kao mjesto aklimatizacije prije uspona na veće vrhove ovog područja kao što su: Wildspitze, Weißkugel, Similaun ili Hintere Schwärze.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 47 min

Visina polazišta:

1904 m

Visina odredišta:

3136 m

Minimalna visina:

1899 m

Maksimalna visina:

3134 m

Uk. vis. raz. uspona:

1262 m

Uk. vis. raz. silaska:

30 m

Ukupna duljina:

6.3 km

Prosječni nagib:

22 %

Utrošak energije:

8008 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila