Ako se dolazi iz smjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba, savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se žele lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture na visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Za uspon na vrh Wildspitze treba planirati dva dana za prosječne ili kondicijski slabije pripremljene planinare. Za bolje kondicijski pripremljene planinare, ovaj uspon se izvodi u jednom danu. Uz ovu dilemu da ocjenite svoje kondicijske sposobnosti, ovaj izlet se može podijeliti u dva, po svim planinarskim elementima, različita dijela. Prvi dio uspona vodi do planinarskog doma Breslauer Hütte a drugi dio do vrha Wildspitze koji je obilježen velikim križem.

Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu početne stance žičare, a parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj.

Uspon iz Venta do planinarskog doma Breslauer Hütte, najprije kratko vodi po lokalnoj cesti sa koje skreće lijevo na planinarsku stazu, koja u dosta oštrom usponu po serpentinama, vijuga ispod žičare, sve do njene zadnje postaje. Na zadnjoj postaji žičare, koja se nalazi na vrhu Stablein (2352 m), nalazi se i restoran u kojem se može predahnuti i osvježiti hranom i pićem. Do ove točke se može doći i žičarom koja radi od 8-12 i od 13-17 sati, pa se na taj način uspon skrati za 1,7 km i 450 m nadmorske visine.

Nakon zadnje postaje žičare, planinarska staza kratko vodi dosta oštro uzbrdo, a nakon toga po položenijem terenu, preko lijepih alpskih pašnjaka, na kojima se susreću stada ovaca i krava, do mostića preko dosta izdašnog alpskog potoka. Nakon prolaska spomenutog mostića uspon se nastavlja ponovo dosta oštro uzbrdo, po kamenitom terenu sve do planinarskog doma Breslauer Hütte.

Od Breslauer Hütte planinarska staza vodi preko kuloara Mitterkarjoch i ledenjaka Taschach do vrha Wildspitze i klasificira se kao Normalweg (Via Normale). Prvi dio ovog uspona, koji vodi od Breslauer Hütte do Mitterkarjoch kuloara, nije težek niti naporan i dobro dođe za zagrijavanje. Na njemu se može opušteno planinariti i ne stresno uživati u ovom alpskom ambijentu.

Mitterkarjoch kuloar je prva veća i zahtjevnija prepreka na usponu prema ovom vrhu. Ovaj kuloar je u naravi strmina nagiba 50-55 %, koju treba savladati. Prvi dio ovog oštrog uspona, u najvećem dijelu godine je pokriven snijegom pa se u tom slučaju treba dodatno osiguravati i na taj način prevenirati potencijalnu nesreću. Kada nema snijega na ovom dijelu se nalazi sipar pa je u tim uvjetima uspon nešto lakši. Kada se dođe do točke u kojoj se ovom centralnom kuloaru s lijeve strane priključi nešto kraći i strmiji novi kuloar, izgrađena je ferata sa njegove desne strane. Ova ferata je dugačka oko 150 m i težinski se klasificira kao B-C. Ukoliko u ovom kuloaru ima dosta vlažnog snijega koji bi mogao pokrenuti lavinu,  u  tom slučaju ne može se nigdje skloniti i procjena je da se ne može gotovo ništa učiniti osim prepustiti se sudbini.

Odmah iza Mitterkarjoch kuloara izlazi se na ledenjak Taschach. Prelazak preko ovog ledenjaka nije zahtjevan i ne predstavlja poteškoće osim što treba voditi brigu o pukotinama u njemu i obvezno treba imati svu potrebnu opremu za ovakve situacije. Uspon na vršnu piramidu je dosta strm i treba koristiti cepin i dereze, dok je zadnjih nekoliko metara uspona uz stijenu dosta zahtjevno ali savladivo. Ukoliko bi ovaj zadnji zahtjevniji dio predstavljao poteškoće, treba postaviti dodatno osiguranje. Zbog visine ovog vrha, niti u jednom dijelu godine, ne može se isključiti zasnježena ili zaleđena staza, pa to treba imati u vidu i pripremiti adekvatnu opremu za njeno sigurno savladavanje.

Vrh Wildspitze obilježen je velikim željeznim križem u koji je smještena i upisna knjiga. Na njemu ima mjesta za desetak planinara, pa za većih gužvi vikendima, nema mjesta niti vremena za uživanje u pogledu, koji je vrijedan sveg uloženog truda i prolivenog znoja.

Povratak sa vrha do Wildspitze do planinarskog doma Breslauer Hütte je istim putem po kojem je obavljen uspon.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

13 h 04 min

Visina polazišta:

1887 m

Visina odredišta:

2863 m

Minimalna visina:

1887 m

Maksimalna visina:

3768 m

Uk. vis. raz. uspona:

2002 m

Uk. vis. raz. silaska:

1027 m

Ukupna duljina:

14.1 km

Prosječni nagib:

23 %

Utrošak energije:

27631 kcal

Zahtjevnost staze:

Ekstremno teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Alpinizam
  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila