Ako se dolazi iz smjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba, savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se žele lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture na visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Za uspon na vrh Wildspitze treba planirati dva dana za prosječne ili kondicijski slabije pripremljene planinare. Za bolje kondicijski pripremljene planinare, ovaj uspon se izvodi u jednom danu. Uz ovu dilemu da ocjenite svoje kondicijske sposobnosti, ovaj izlet se može podijeliti u dva, po svim planinarskim elementima, različita dijela. Prvi dio uspona vodi do planinarskog doma Breslauer Hütte a drugi dio do vrha Wildspitze koji je obilježen velikim križem.

Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu početne stance žičare, a parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj.

Uspon iz Venta do planinarskog doma Breslauer Hütte, najprije kratko vodi po lokalnoj cesti sa koje skreće lijevo na planinarsku stazu, koja u dosta oštrom usponu po serpentinama, vijuga ispod žičare, sve do njene zadnje postaje. Na zadnjoj postaji žičare, koja se nalazi na vrhu Stablein (2352 m), nalazi se i restoran u kojem se može predahnuti i osvježiti hranom i pićem. Do ove točke se može doći i žičarom koja radi od 8-12 i od 13-17 sati, pa se na taj način uspon skrati za 1,7 km i 450 m nadmorske visine.

Nakon zadnje postaje žičare, planinarska staza kratko vodi dosta oštro uzbrdo, a nakon toga po položenijem terenu, preko lijepih alpskih pašnjaka, na kojima se susreću stada ovaca i krava, do mostića preko dosta izdašnog alpskog potoka. Nakon prolaska spomenutog mostića uspon se nastavlja ponovo dosta oštro uzbrdo, po kamenitom terenu sve do planinarskog doma Breslauer Hütte.

Završni uspon na Urkundkolm započinje od planinarskog doma Breslauer Hütte. Planinarska staza prvih 200-tinjak metara slijedi onu koja vodi za Wildspitze. Kada se dođe do križanja planinarskih putova, planinarska staza koja vodi na ovaj vrh odvaja se desno.

Odmah nakon odvajanja planinarska staza vodi oštro uzbrdo, po manjim serpentinama, kroz kamenjar, pa se povremeno moraju koristiti i ruke za njeno savladavanje. Takva je situacija na usponu sve do kote od 3040 m nadmorske visine na kojoj se nalazi manja travnata zaravan, na kojoj se lako susretne stado ovaca na ispaši.

Kada se prođe spomenuta zaravan, planinarska staza ponovo nastavlja oštro uzbrdo, ponovo se trebaju povremeno koristiti ruke za njeno savladavanje. Savladavanje ovog dijela kamenitog uspona ipak ne donosi nikakve ekstremnije dijelove i može se proći sigurno.

Kada se iziđe na vršni greben koji započinje na 3113 m nadmorske visine, uspon se nastavlja po njemu, a planinarska staza vodi po dobro ugaženom i komotnom putu do vršne točke koja je obilježena drvenim križem. 

U dobrim meteorološkim uvjetima, pogled s ovog vrha je vrijedan i dok je sam vrh prikladan kao mjesto aklimatizacije prije uspona na veće vrhove ovog područja kao što su: Wildspitze, Weißkugel, Similaun ili Hintere Schwärze.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 02 min

Visina polazišta:

1950 m

Visina odredišta:

3136 m

Minimalna visina:

1887 m

Maksimalna visina:

3134 m

Uk. vis. raz. uspona:

1264 m

Uk. vis. raz. silaska:

78 m

Ukupna duljina:

5.8 km

Prosječni nagib:

23 %

Utrošak energije:

8546 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila