Ako se dolazi iz mjera Italije, nakon prolaska nekadašnjeg graničnog prijelaza Brenner, treba voziti u smjeru Innsbrucka, u kojem treba skrenuti lijevo na autoput A12 kojeg treba slijediti do skretanja prema poznatom austrijskom skijalištu Sölden. Kada se prođe potonje mjesto, vožnju treba nastaviti do sela Vent koje je početna točka ovog planinarskog izleta. Ako se dolazi iz smjera Njemačke, nakon prolaska Innsbrucka ponovo slijediti već opisane upute za nastavak vožnje.

Vent je tradicionalno alpinsko planinsko selo s dugom poviješću. Ovo selo je polazište brojnih alpskih odredišta kao što su planine: Wildspitze, Similaun, Weisskugel i još mnogih drugih ... S osnivanjem Austrijskog Alpina Kluba (Austrian Alpine Club) 1862. godine, započelo je novo poglavlje alpinizma i planinarenja u ovoj zemlji.

Svećenik Franz Senn, suosnivač njemačkog alpskog kluba (1869.) i kustos u Ventu, promovirao je alpinizam izgradnjom planinarskih staza i planinarskih skloništa. Želio je privući ljude zainteresirane za planinarenje a samim tim poboljšati ekonomsku situaciju stanovnika ove dolina.

Danas Vent potiče rekreativni turizam. Smještaj u njemu varira od hotela s 4 zvjezdice do jeftinijih planinarskih skloništa. Brojne pješačke staze vode do osam planinarskih skloništa i koliba savršene su za ugdnu šetnju, isto tako i za izazovne i zahtjevne višednevne planinarske ture. Dakle, ako se želie lagane planinarske staze ili zahtjevne alpske ture za visoke okolne vrhove - Vent nudi sve!

Wildes Mannle iznad Venta je jedan od izražajnijih tritisućaka u Ötztal Alpama. Planinarska staza na ovaj vrh vodi po suhom kamenitom terenu, samo sa nekoliko osiguranih malo izloženijih mjesta, bez ledenjaka, pa ipak ima jedinstven pozadinski planinaski krajolik koji uključuje jako lijepe vidike na: Wildspitze, Weißkugel, Ortler, Schalfkogel i mnoge druge manje poznate vrhove.

Za uspon na vrh Wildes Mannle dovoljan je jedan dana za prosječne ili kondicijski slabije pripremljene planinare. Uspon u većini slučajeva započinje na parkiralištu početne stance žičare, a parkiranje se naplaćuje 4 Eura na dan. Parkirati se može i u naselju ali morate biti sigurni da vaš automobil neće nikome smetati, odnosno da se nalazi na parkiralištu hotela ili pansiona kojeg vi sami koristite za vaš smještaj.

Uspon iz Venta do gornje postaje žičare, koja se nalazi na vrhu Stablein, najprije kratko vodi po lokalnoj cesti sa koje skreće lijevo na planinarsku stazu, koja u dosta oštrom usponu po serpentinama, vijuga ispod žičare, sve do njene zadnje postaje. Na zadnjoj postaji žičare, koja se nalazi na vrhu Stablein (2352 m), nalazi se i restoran u kojem se može predahnuti i osvježiti hranom i pićem. Do ove točke se može doći i žičarom koja radi od 8-12 i od 13-17 sati, pa se na taj način uspon skrati za 1,7 km i 450 m nadmorske visine.

Nakon zadnje postaje žičare, planinarska staza kratko vodi dosta oštro uzbrdo, a nakon toga po položenijem terenu, preko lijepih alpskih pašnjaka, na kojima se susreću stada ovaca i krava, do križanja planinarskih putova na kojem treba skrenuti desno prema vrhu Wildes Mannle. Nakon skretanja slijedi dosta oštar uspon po pašnjacima do križanja sa planinarskom stazom koja dolazi iz smjera Breslauer Hütte po smjeru Normalweg (Via Normale).

Nakon ovog križanja, krajolik se mijenja a uspon se nastavlja po kamenitom terenu koji je mjestimično osiguran sajilama, do izlaska na greben. Ovdje treba napomenuti da na ovom dijelu uspona nema izloženih i opasnih područja pa se on može lako savladati povremeno koristeći i ruke.

Kada se iziđe na greben, uspon se nastavlja po njemu sve do vrha označenog velikim križem, sa lijepim vidikom na ledenjak Rofenkarferner i vrh Wildspitze. Uz spomenute vrhove sa ovog vrha se otvara lijep pogledi i na Weißkugel, Ortler, Hintere Schwärze, Schalfkogel ...

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 56 min

Visina polazišta:

1887 m

Visina odredišta:

3023 m

Minimalna visina:

1887 m

Maksimalna visina:

3023 m

Uk. vis. raz. uspona:

1177 m

Uk. vis. raz. silaska:

41 m

Ukupna duljina:

4.6 km

Prosječni nagib:

27 %

Utrošak energije:

6220 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila