Dolaskom na prijevoj Gornje Jelenje na staroj cesti Zagreb-Rijeka treba skrenuti desno i na prvom križanju ponovo desno na makadamsku cestu koja se lagano uzdiže u smjeru Risnjaka.

Nakon gotovo 2 km od Gornjeg Jelenja dolazi se do križanja na kojem se lijevo skreće prema Platku, a desno u smjeru Vilja i Cajtiga. Tu treba skrenuti desno i nastaviti gotovo 5 km do Vilja gdje se nalazi recepcija NP Risnjak a iza nje je i parkiralište za automobile. Tu treba parkirati automobil i to je početna točka ovog planinarskog izleta.

Unutar NP, staze su dobro markirane, dobro održavane i jednostavne za snalaženje. Predmetna staza je građena, vodi oštro uzbrdo do Medvjeđih Vrata. Tu skreće lijevo, potom uzbrdo ukoso do prijevoja, a zatim se lagano spušta do Schlosserova Doma.

Od doma do vrha, staza se oštro uspinje; najprije kroz klekovinu, zatim kamenjarom osiguranim sajilama. I tako sve do vrha. Vrh je u naravi kameniti greben, bez ikakvog raslinja.

Vrh je označen zabijenim čeličnim volanom u stijenu. Neposredno pod vršnom stijenom je metalni tuljac s upisnom knjigom. Pored njega je planinarski žig ugrađen u kamen.

Pogled s vrha ostavlja posjetitelja bez daha. Otvoren je na sve strane i jednako je lijep u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Hrvoje Crljen ∙ 16. Studeni 2023

Odlično markirana i uređena staza. Ima strmina, ali staza je zaista odlična za hodanje, te savladavanje istih nije problem. Pitanje je samo može li se doći običnim niskim automobilom do Vilje ili za to treba ipak malo viši automobil. Makadam je dobar, ali nisam siguran može li niže auto proći.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 00 min

Visina polazišta:

1156 m

Visina odredišta:

1512 m

Minimalna visina:

1146 m

Maksimalna visina:

1512 m

Uk. vis. raz. uspona:

596 m

Uk. vis. raz. silaska:

240 m

Ukupna duljina:

3.2 km

Prosječni nagib:

28 %

Utrošak energije:

2147 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila