Početna točka uspona je na početku makadamskog puta za Žlabinu. Tu je proširenje pogodno za parkiranje automobila. Tu su i smjerokazi kao i prve markacije za uspon na vrh Konj.

Ovaj uspon, prema smjerokazu, kreće odmah uzbrdo, radeći prikratu od 200-tinjak metara, nakon čega izlazi na asfaltnu cestu i slijedi je oko 800 m. Ovdje je smjerokaz i uspon napušta asfaltnu cestu i prelazi na makadamsku cestu i slijedi je do napuštenog zaselka, prolazi ga i stiže na križanje planinarskih puteva. Staza ravno vodi do planinarskog skloništa a staza desno vodi na vrh. Ovdje treba skrenuti desno.

Dalje staza vodi oko vrtača, livada i napuštenih dolaca, počinje se oštrije uspinjati do izlaska na travnatu visoravan Kosnice (1,8 km od polazišta), vodi po njoj 2,5 km i dolazi u područje šume.

Kosnice su jedna velika travnata visoravan, koja je u prošlosti korištena za intenzivnu ispašu stoke. Staza preko ovih livada je loše markirana i nije jednostavna za snalaženje. Trebalo bi svakih nekoliko desetaka metara staviti kolce ili složiti kamene humke za orjentaciju. U protivnom treba pronalaziti markacije na kamenju koje je zaraslo u travu. Kroz šumu, markacije su pomješane. Neke su stare i jedva uočljive, dok su druge dosta svježe postavljene.

Za savladavanje ove dionice treba lokalni vodič ili velika koncentracija s dosta planinarskog iskustva.

Kritične točke na koje treba obratiti posebnu pažnju, naznačene su na karti.

Staza nije održavana i mjestimično je zarasla u nisko raslinje. Markacije su često na niskom kamenju a prolazi se kroz visoku bukovu šumu.

Neposredno prije završnog dosta oštrog uspona, ova se staza spaja sa stazom koja dolazi iz smjera Žlabine, te zajedno vode do vrha.

Veličanstveni pogled s ovoga vrha, koji se nalazi s bosanske strane planine, najbolja je plaća za dugačko planinarenje do njega. Pogleda puca na ogroman dio Dalmacije, ali i južne dijelove BiH, vide se čak i vrhovi planina Crne Gore. Kroz Kliška vrata s vrha Kamešnice se vidi Marjan, a poznato je da Splićani mogu vidjeti Kamešnicu. Kada u Splitu nema vjetra, a Kamešnica dobije oblačnu kapu siguran je to znak skorog dolaska bure na obalu. Najbolje se s Konja vidi cijelo Livanjsko polje i samo Livno, kao i čitavo Buško blato.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 56 min

Visina polazišta:

951 m

Visina odredišta:

1850 m

Minimalna visina:

950 m

Maksimalna visina:

1856 m

Uk. vis. raz. uspona:

1272 m

Uk. vis. raz. silaska:

374 m

Ukupna duljina:

9.9 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

8335 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Loša

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila