Vrapčanska obilaznica je planinarska ruta koju je 29. svibnja 2011. godine otvorilo planinarsko društvo Vrapče. Na njoj je postavljeno 8 kontrolnih točaka (označeno na karti) čije pečate skupljaju planinari. Obilaznica nema velike visinske razlike (ne prelazi 500 mnv) i ima oznaku "VO" po stablima, a oznake su vrlo nove i dobro vidljive.


Vrapčanska obilaznica počinje, logično, u Vrapču kod Vrapčanske streljane gdje počinje planinarska staza 4, a tu na kraju obilaznica i završava. Obilaznica ima otprilike kružni oblik ili možda bolje reći grubi oblik osmice (mogla bi se zvati i Vrapčanska Osmica) s Jambrešakovim vrelom negdje u sredini i spojem preko Ponikava za one koji ne žele cijelu obilaznicu preći u jednom komadu.

Ruta počinje planinarskom stazom 4 koja ide do malog slapa Ferendol gdje se u stijeni slapa nalazi prva kontrolna točka (KT-1). Dalje se ide do proplanka Družinec odakle se nastavlja planinarskom stazom 5 prema sjeveru. Stazom 5 dolazi se do polušpilje zvane Podcintarnica (ima još i naziv Partizanska pećina) gdje se u stijeni pored otvora špilje nalazi druga kontrolna točka (KT-2). Odavde se ide dalje prema Ponikvama.
 
Prije dolaska na same Ponikve izlazi se na makadamski put na kojemu je stablo koje upućuje strelicama lijevo i desno, tu se često pogriješi i krene lijevo makadamskim putom kada se dolazi do asfaltirane ceste Zelene magistrale pa se treba vratiti asfaltiranom cestom do Ponikava. Pravi put je da se skrene desno i nakon nekoliko metara po makadamskom putu onda skrene lijevo u šumu pa kratkom trasom planinarskog puta kroz šumu prema Ponikvama.
 
Prije Ponikava postoji informativna tabla PP Medvednice i oznake za planinarski dom Glavicu. Treba krenuti stazom prema planinarskom domu Glavici. Odavde ide i mala asfaltirana cestica do Glavice za automobile, ali planinarska staza ide usporednom nešto kraćom trasom kroz šumu. Do Glavice se dolazi odozgo sa sjeverne strane.
 
Nakon odmora u domu, od doma treba nastaviti stepenicama prema dolje gdje se vrlo brzo dolazi do jedne betonirane kućice vodocrpne stanice na kojemu je račvanje staza 3 i 2B. Prema dolje tj. prema špilji Veternici ide staza 3 i nekoliko metara njome dolazi se do treće kontrolne točke (KT-3).
 
Lako čovjek pogriješi i nastavi stazom 3 prema špilji Veternici i dolje prema Gornjem Vrapču, ali zapravo se treba vratiti do one kućice vodocrpne stanice i krenuti na stazu 2B prema kamenolomu Bizek. Moje osobno mišljenje je da je kontrolna točka postavljena na loše mjesto jer se planinar mora do nje spustiti nekoliko desetaka metara, a onda se vraćati natrag. Puno bi logičnije bilo da se ta kontrolna točka postavila na mjesto gdje se nalazi ona betonska kućica vodocrpilišta i odakle dalje nastavlja staza 2B bez vraćanja.
 
Stazom 2B brzo će se doći do jedne napuštene kuće u šumi s metalnim rešetkama na prozorima pored koje treba proći. Prije te kuće put skreće prema gore. Nastavkom puta 2B dolazi se do staze 2 te se ide rubom kamenoloma Bizek gdje se nalazi i četvrta kontrolna točka(KT-4) na jednom kamenu uz put. Stazom 2A samo treba nastaviti prema glavnoj stazi 1M na Medvednici, a njome dalje prema Kamenim Svatima. Do Kamenih Svata je jedna duža etapa, a peta kontrolna točka (KT-5) se nalazi na najvišem vrhu (489 m) između Planinarske kuće Kameni Svati i Križa.
 
Od Kamenih Svata treba nastaviti stazom 1M (tu su oznake nešto lošije) te stazom 6 do Jambrišakovog vrela gdje je šesta kontrolna točka (KT-6).
 
Moje osobno mišljenje je također kako je Jambrišakovo vrelo kao dio Vrapčanske obilaznice malo nelogično jer se planinar mora uputiti do Jambrišakovog vrela (možda nekoliko stotina metara), a onda se istom stazom vratiti natrag kako bi se nastavilo Obilaznicom tj. stazom 8 prema slapu Sopot.
 
Stazom 8 ide se i dolazi se pred kotlinu Grajfova Kopanja, ali tu se ne nastavlja dalje prema planinarskom domu Risnjaku već se naglo skreće udesno na novi dio staze 4 kojom se dolazi do slapa Sopot, a na stijeni odmah pored mosta je sedma kontrolna točka. Nastavkom staze 4 dolazi se do posljednje osme kontrolne točke (Talijanova pećina) iako se ne radi o nikakvoj pećini nego o običnoj stijeni.
 
Kontrona točka 8 Talijanova pećina lako se promaši ako se ide obrnutim smjerom jer se oznaka na stablu nalazi samo ako se ide prema jugu (od kontrolne točke 7), a i nalazi se na strmom usponu gdje čovjek pažnju obično koncentrira na kamenje pod nogama.
 
Nastavkom staze 4 dolazi se do proplanka Družinec i dalje do kraja obilaznice.

Kontrolne točke

Kontrolna točka 1 - slap Ferendol:

Vrapčanska obilaznica - KT-1

Kontrolna točka 2 - polušpilja Podcintarnica:

Vrapčanska obilaznica - KT-2

Kontrolna točka 3 - špilja Veternica:

Vrapčanska obilaznica - KT-3

Kontrolna točka 4 - kamenolom Bizek:

Vrapčanska obilaznica - KT-4

Kontrolna točka 5 - vrh Kameni Svati:

Vrapčanska obilaznica - KT-5

Kontrolna točka 6 - Jambrišakovo vrelo:

Vrapčanska obilaznica - KT-6

Kontrolna točka 7 - slap Sopot:

Vrapčanska obilaznica - KT-7

Kontrolna točka 8 - Talijanova pećina:

Vrapčanska obilaznica - KT-8

Izvor: http://www.medvednica.info/2010/10/vrapcanska-obilaznica.html

 

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 59 min

Visina polazišta:

221 m

Visina odredišta:

218 m

Minimalna visina:

218 m

Maksimalna visina:

585 m

Uk. vis. raz. uspona:

1093 m

Uk. vis. raz. silaska:

1096 m

Ukupna duljina:

20.6 km

Prosječni nagib:

12 %

Utrošak energije:

12223 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila