Dobrom makadamskom šumskom cestom, iz smjera Jasenka ili iz smjera Begova Razdolja, treba voziti do Vrbovske poljane, do križanja planinarskih puteva na njoj. Na tom križanju je smjerokaz za kraći i duži uspon na vrh Kulu. Kraći uspon vodi jako oštro uzbrdo i može biti neugodan ako se izlet izvodi po mokroj ili zasnježenoj stazi.

Otprilike na sredini ovog uspona postoji mogućnost nastavka lijevo koji vodi izravno pod vršnu točku ili desno po nešto blažem usponu preko planinarskog skloništa na vršni greben. Na kraju ove oštre dionice, staza izlazi na travnati greben pa po njenu preko prvog manjeg do najvišeg vrha masiva Bjelolasica, koji se zove Kula.

Na prethodno spomenutom križanju, ako se izabere lakši uspon, treba nastaviti cestom oko 1 km od raskrižja na kojem cestu siječe dionica KPP-a Samarske stijene-Bjelolasica. Lakše se uoči markacija desno prema Samarskim stijenama. Kada se pronađe markacija, kod nje treba skrenuti lijevo po šumskoj cesti koju markacija ponovo napušta za oko 5 minuta, a staza nastavlja oštro uzbrdo u zavojima sve do pod sami greben Bjelolasice, a tu je izgrađeno PS "Jakob Mihelčić" (1460 m), koje je u naravi drvena kućica veličine 5x5 m. U unutrašnjosti je lijepo uređena blagovaonica sa 16 ležajeva. Voda se nalazi u cistreni sa zapadne strane skloništa. Sklonište je otvorenog tipa, a obavijesti o njemu daju HPD "Vihor" i "Kapela" iz Zagreba.

Od skloništa travnjakom ima još 3' uspona do Kulskih njivica, odnosno hrpta Bjelolasice. Odatle lijevo po travnatom hrptu sa lijepim vidicima, do Kule još 15'. Kula (1534 m) je najviši vrh Bjelolasice, ujedno i najviši vrh Gorskog kotara.

Zahvaljujući osamljenom  položaju i travnatom vršnom hrptu, s Bjelolasice se pružaju široki i pregledni vidici na sve strane, pa je to svakako jedan od najljepših vidikovaca u ovom dijelu Hrvatske. S vrha se pruža prekrasni pogled na Velebit, Ličku Plješivicu, Učku, Kvarnerski zaljev i otoke Krk, Cres, Lošinj, u daljini naziru se Alpe.

 Sam najviši vrh nalazi se na samome rubu vršnog hrpta, kao zadnji u nizu brojnih travnatih vršaka.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

00 h 54 min

Visina polazišta:

1166 m

Visina odredišta:

1511 m

Minimalna visina:

1166 m

Maksimalna visina:

1512 m

Uk. vis. raz. uspona:

427 m

Uk. vis. raz. silaska:

82 m

Ukupna duljina:

2.8 km

Prosječni nagib:

21 %

Utrošak energije:

1931 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila