Staza počinje u Vrbovskom koje je razvučeno po brdima, a spušta se prema rijeci Dobri i uzdiže iznad nje. Vozite li se pažljivo pristupnom cestom za Vrbovsko uočit ćete oznaku skretanja za Kamačnik koju trebate slijediti. Uska cesta na kojoj bi se bilo teško mimoići s drugim automobilom završava pored ugostiteljskog objekta „Kamačnik“ u vlasništvu Hrvatskih šuma, a koji se nalazi neposredno pored željezničke stanice, točnije na ušću Kamačnika u rijeku Dobru. Pored tog objekta moguće je parkirati automobil.

Put koji tu započinje prolazi kroz šumu, uglavnom bukve i graba (ali ima i breza i jela), uz potok Kamačnik. Staza koja završava izvorom Kamačnika duga je 3.2 km. Ona vodi uz samo korito, djelomično po stjenovitim rubovima kanjona, drvenim mostićima na uzdužnim i poprečnim prijelazima potoka. Atraktivnom stazom može se za oko 1 sat doći do izvora Kamačnika, malog jezerca plavozelene boje na 410 m nadmorske visine.

Na polovici dužine kanjona sada prelazi vijadukt autoceste. Karakteristična je flora u kanjonu pa su postavljeni i poučni panoi. Na početku kanjona je ruševina izgorjele pilane, koja je koristila snagu vode.

Uspon na Bijelu Kosu kreće neposredno prije zadnjeg mostića na potoku. Do ove se točke treba vratiti i tu skrenuti desno. Na smjerokazu je istaknut smjer za Klek. Staza najprije slijedi potok ali po njegovoj desnoj obali i na poziciji prvog betonskog preljeva kreće oštrije uzbrdo do izlaska na greben kanjona na kojem se nalaze ostaci započete gradnje neke vikendice. Tu staza izlazi na makadamsku cestu i slijedi je za kratko.

Nakon toga skreće desno na planinarsku stazu, ide po njoj do izlaska na šumski put. U nastavku staza više puta slijedi čas makadamsku cestu, čas šumski put sve do okretišta neposredno ispogd vrha Bijela Kosa. Ovaj dio staze ima nešto rjeđe markacije i smjerokaze ali oni se nalaze na svim kritičnim mjestima, pa uz malo koncentracije i planinarskog iskustva lako se slijede.

Od okretišta staza nastavlja za kratko šumskim putem i napokon po rubu šume do vrha. Ovaj je dio uspona dosta oštar ali nije jako zamoran jer se na njemu savladava samo 170 m visinske razlike i jako je kratak.S vrha je otvoren pogled prema sjeveru i sjeverozapadu. Jako lijep vidik se pruža na grad Vrbovsko.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 37 min

Visina polazišta:

374 m

Visina odredišta:

1285 m

Minimalna visina:

374 m

Maksimalna visina:

1285 m

Uk. vis. raz. uspona:

1156 m

Uk. vis. raz. silaska:

245 m

Ukupna duljina:

12.6 km

Prosječni nagib:

13 %

Utrošak energije:

7655 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila