Ako se dolazi autocestom A1, istu treba napustiti na izlazu Ravča. Kada se prođu naplatne kućice i kada se iziđe na nekadašnju regionalnu cestu Zagvozd-Vrgorac, treba skrenuti lijevo u smjeru Zagvozda i nastaviti vožnju oko 1,6 km i tu skrenuti lijevo na lokalnu cestu koja vodi prema selu Zavojane.

Kada se dođe do crkvice posvećene Blaženoj Djevici Mariji, treba skrenuti desno, nastaviti vožnju do prvog mogućeg skretanja lijevi, na kojem treba skrenuti lijevo a nakon toga na prvom a poslije njega i na drugom križanju treba skrenuti desno. Ovo potonje skretanje vas vodi do zaselka Podastine koje je početna točka ovog planinarskog izleta.

Neposredno prije ulaska u spomenuto selo, s lijeve strane je betonirano parkiralište, na kojem se mogu parkirati 2 do 3 automobila.

Uspon najprije vodi po asfaltnom putu nekoliko desetaka metara, do kuće s lijeve strane ispred koje se nalazi pčelinjak sa puno košnica, kod koje je i smjerokaz za uspon na vrh Sveti Mihovil i Veliki Šibenik.

U nastavku uspona, planinarska staza vodi po građenom seoskom putu, u serpentinama, malo oštrije uzbrdo, do izlaska na prijevoj, na kojem se nalazi križanje planinarskih staza i na kojem treba nastaviti ravno u smjeru Velikog Šibenika i starog sela Pivci. Do spomenutog starog sela, planinarska staza i dalje nastavlja po građenom seoskom putu, obilazi oko nekoliko suhozida i dolaca i dolazi do zarušenih suhozidnih stanova u spomenutom selu. Pored prve zarušene kuće je manja čatrnja (šterna), koja ima poklopac koji se ne zaključava i u kojoj je bilo vode za vrijeme izvođenja ovog planinarskog izleta. Malo dalje je i druga čatrnja koja nema poklopac i u kojoj je također bilo vode. Pozicija prve čatrnja je označena na Google karti i u gpx tragu.

U selu se nalazi i jedna kamena kuća, koja je obnovljena sa plastičnom stolarijom sa kojom upravlja planinarsko društvo iz Zagvozda (način korištenja ovog objekta nije utvrđena). Kuća je bila zaključana.

Nakon prolaska spomenutog sela, planinarska staza nastavlja i dalje po građenom putu koji se u serpentinama uspinje do križanja planinarski staza, koje se nalazi kod posljednjeg suhozidom ograđenog dolca. Na ovom križanju treba skrenuti lijevo na markirani kozji put. Nakon skretanja još 280 m dobre su i učestale markacije. Nakon dolaska u spomenutu točku (označena je također na karti i tragovivima), sa desne strane na kamnenu je strelica koja upućuje na skretanje desno. Ovu markaciju treba ignorirati i nastaviti ravno po kozjij stazi dalje. Od ove točke pa do prolaska pored drugog od dvaju pojilišta za stoku (zidane lokve), markacija ima samo nekoliko i slabo su uočljive. Nakon prolaska spomenute lokve, dolazi se do svježe markirane staze, markacije su nove i dobro uočljive. Skretanje desno na završni uspon prema vrhu je dodatno označen i sa ćulcima (naslaganih po nekoliko kamenja), do izlaska na prijevoj.

U nastavku uspona sa prijevoja, planinarska staza se najprije spušta u jedan dolac, prolazi kroz njega i izlazi na sedlo između njega i slijedećeg dolca, kojeg obilazi sa južne strane. Nakon prolaska drugog dolca, slijedi kratak i ne naporan uspon od 10-tak minuta do vrha Veliki Šibenik.

Ukratko se može reći da je planinarska staza dobro položena, nije naporna za savladavanje i ako se uvaže manje navedene poteškoće u orjentaciji koje zbunjuju planinara, može se preporučiti. Vidici s vrha su otvoreni u svim smjerovima i vrijedni su uloženog truda.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 24 min

Visina polazišta:

506 m

Visina odredišta:

1311 m

Minimalna visina:

506 m

Maksimalna visina:

1311 m

Uk. vis. raz. uspona:

869 m

Uk. vis. raz. silaska:

64 m

Ukupna duljina:

5.3 km

Prosječni nagib:

19 %

Utrošak energije:

5093 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila