Ovaj planinarski izlet je izveden 25-tog veljače, u zimskim uvjetima, koji su vladali od prijevoja Buljma do Vaganskog vrha. Na toj dionici je bilo dosta tvrdog snijega a za njeno savladavanje treba imati minimalno dereze i cepin. Taj dio tragova djelomično odgovara tragovima koji su snimljeni u suhim uvjetima, pa ih treba uzeti sa malom rezervom ako se uspon izvodi u suhim uvjetima. Sve ostalo je identično opisu ovog uspona koji se može naći na linku: https://planinarenje.hr/. Jedina razlika je u tome što su za prenoćište odabrai „Ramića dvori“ umjesto PD „Paklenica“.

Iz Starigrada Paklenice treba slijediti smjerokaze za ulaz u NP Paklenica. Na recepciji NP treba kupiti ulaznicu a cijena ulaznice za planinare s planinarskom iskaznicom je 20 kn dnevno. Od recepcije se može voziti još 2 km po asfaltnoj cesti a uz nju je uređeno parkiralište. Ako se ima sreće, pa se nađe slobodno parkirno mjesto, s automobilom se može doći do kraja asfaltne ceste. Tu treba parkirati automobil.

Od parkirališta pa sve do planinarskog doma vodi široka građena pješačka staza stalno uz rijeku Velika Paklenica. Najprije prolazi kroz dio koji se zove Klanac, ispod Anić Kuka, malo oštrije se uspinje, izlazi do Anić Luke, nakon koje nastavlja ugodnom šetnicom koja najprije prolazi pored Markova a zatim pored Katića Mlina (stare vodenice bez funkcije), nakon njih pored Lugarnice koja je danas pretvorena u ugostiteljski objekt. Naposredno prije lugarnice prelzi preko mostića i nastavlja lijevom obalom Velike Paklenice, kojom stiže do sljedećeg mostiće neposredno prije planinarskog doma. Do PD treba slijediti smjerokaze za njega, jer nema smjerokaza za Sveto Brdo.

Prije prelaska mostića ispred PD je smjerokaz koji upućuje na skretanje lijevo prema planinarskom skloništu Struga i Vaganskom Vrhu. U nastavku uspon vodi oštrije uzbrdo, do zaselka Ramići, u kojem se nalaze „Ramića dvori“. Nakon izlaska iz zaselka dolazi se na križanje na kojem staza skroz desno vodi izravno na Vaganski vrh i zove se „Lipa staza“, ona u sredini vodi na Vaganski vrh preko Babina jezera i zove se „Bukova staza“ i treća koja vodi preko Buljme i planinarskog skloništa Struge na Vaganski vrh. Na ovom križanju, u ovom slučaju treba skrenuti lijevo i nastaviti uspon prema visoravni Struge, preko prijevoja Buljma.

Uspon najprije ide preko Čavlinova briga, zatim Lipog briga, pa preko Perine grede do Krajneg briga na kojem se spaja na stazu koja dolazi iz smjera Stražbenice. Na ovom križanju treba skrenuti desno. Ovdje treba napomenuti da 100-tinjak metara od križanja u smjeru Stražbenice, ima izvor vode kojeg lokalno stanovništvo zove „Zanzibar“, a koji ljeti presušuje. Za zagrabiti vodu treba imati mali lončić ili malu bočicu.

U nastavku staza vodi preko Širokog briga, započinje se oštro uspinjati u serpentinama, sve do izlaska na prijevoj Buljma. S ovog prijevoja se pružaju nezaboravni vidici na Veliku i Malu Paklenicu, Starigrad i priobalje s otokom Pagom. Sjeverno od ovog prijevoja izlazi se na visoravan Struge, a na njenom sjevero-zapadnom dijelu izgrađeno je PS Struge.

Od PS Struge uspon se nastavlja po planinarskoj stazi koja upočetku vodi preko livada, nakon toga kroz bukovu šumu, sve dok ne dođe do ruba bazena gornje Struge, na kojem skreće desno i čini polu krug oko bazena kako bi se izbjegao gubitak dosegnute nadmorske visine, i vodi do izvora Marasovac. Na ovom izvoru, gotovo cijele godine, mogu se nadopuniti zalihe vode. Izvor presušuje u ljetnim mjesecima pa se na njega u to vrijeme ne treba oslanjati.

Nakon Marasovca planinarska staza skreće oštro desno i uzdiže se iznad travnatokamenite padine, nakon toga skreće lijevo i nastavlja uspon dosta oštro uzbrdo, kroz rijetku bukovu šumu sve do izlaska na travnatu golet s koje se otvara jako lijep vidik na Babin vrh (1738 m). Vidici su s ovog dijela uspona neometani i fantastični. Nakon spomenute travnate goleti po kojoj planinarska staza vodi polako uzbrdo slijedi posljednji kratki jako oštar uspon po desnoj padini bezimenog vrha, do izlaska na prijevoj između njega i Babina vrha (1650 m).

U nastavku planinarska staza prolazi strmim stjenovitim padinama Babina Vrhu iznad dvostrukog ljevkastog bazena, od kojih drugi krije Babino jezero, i izlazi na slijedeći prijevoj između Babina i Zoraniceva Vrha (1650 m). Na ovom prijevoju je križanje planinarskih putova na kojem se ovom smjeru uspona s desne strane priključuje onaj koji dolazi po Bukovoj stazi i na ovom križanju se spaja na Velebitski Planinarski put.

Nakon ovog prijevoja planinarska staza gubi malo na visini, a vodi poprijeko po južnoj padini Babina Vrh, iznad dubokog ljevkastog bazena koji se nalazi na njenoj desnoj strani, a na tom dijelu uspona prvi put se otvara vidik na Vaganski vrh. U nastavku planinarska staza gotovo da ne dobiva ništa na nadmorskoj visini, a vodi po strmim padinama između Babina Vrha i Vaganskog vrha. Na kraju ovog ravnog dijela uspona, planinarske staze skreće oštro lijevo i u dosta oštrom usponu kroz klekovinu, vodi do vrha. S vrha se pružaju nezaboravni vidici u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

08 h 10 min

Visina polazišta:

17 m

Visina odredišta:

1747 m

Minimalna visina:

17 m

Maksimalna visina:

1747 m

Uk. vis. raz. uspona:

1943 m

Uk. vis. raz. silaska:

214 m

Ukupna duljina:

19 km

Prosječni nagib:

14 %

Utrošak energije:

17255 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila