Kada se dolazi iz smjera Makarske Jadranskom magistralom prema Živogošću, nešto prije samog mjesta treba skrenuti lijevo za Živogošće Muravu. Od skretanja je nekih 3,5 km najprije uske asfaltne ceste, a potom i makadamskog puta, uz kapelicu i groblje do zaselka Gornje Kuće. Na kraju ceste je proširenje pod kamenim zidom, na kojem stoji ploča koju je kao znak zahvalnosti planini i rodnoj kući postavio stanoviti Ante Perić. Tu treba parkirati automobil.

Spomenuti gospodin Ante Perić je što uklesavanjem, što označavanjem bojom, tako dobro označio ovaj uspon da je nemoguće zalutati. Uspon od njegove kuće kreće građenom stazom oštro uzbrdo. Staza do pod sam vrh je dobro održavana i nije teška za savladavanje.

Nakon nešto više od 1 sat hoda smjerokaz uklesan u kamen upozorava da se mora skrenuti desno na "kozju" stazu, po kojoj je nešto otežanije kretanje. Ovo je nova, nešto kraća, ruta puta koja direktno vodi do podnožja Sutvida.

U nastavku se ide doslovno s kamena na kamen, uz makiju i nisko mediteransko raslinje. Prolazi se pokraj natpisa uklesanih u stijeni vezanih za doba osamostaljivanja Hrvatske, čiji je autor onaj isti Ante Perić s početka ove priče. Tako tijekom uspona možete utvrditi gradivo o novijoj hrvatskoj povijesti. Sve je odlično, svježe markirano.

Za 40-tak minuta stiže se do presušenog pojila i samog prijevoja planine, na kojem stoje crveni putokazi - Živogošće 3 h, Duge Njive 3,30 h i Sutvid 0,40 h.

S prijevoja počinje završni uspon na sam vrh Sutvida. Nema više vidljive staze, treba nastaviti penjanje kroz kameno bespuće. Od markacije do markacije po kamenim gromadama, pločama, kroz škrape… Na nekim dijelovima uspona treba se pomoći i rukama, a djelom se probijati kroz područja guste makije… Penjanje po takvom terenu zahtjeva oprez, ali u ovakvim uvjetima kad su stijene suhe, uspon ne predstavlja veći problem. Nakon 30-tak minuta strmog uspona od prijevoja dolazi se na sam vrh planine.

Vrh Sutvida označen je kamenim humkom s crvenim natpisom "BPS KT 7 - SUTVID 1155 M".

Žig je ugrađen u stijenu nedaleko vrha i treba ga potražiti, sigurno postoji.

Pogled s vrha je otvoren u svim smjerovima.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 26 min

Visina polazišta:

343 m

Visina odredišta:

1136 m

Minimalna visina:

343 m

Maksimalna visina:

1136 m

Uk. vis. raz. uspona:

815 m

Uk. vis. raz. silaska:

22 m

Ukupna duljina:

2.6 km

Prosječni nagib:

32 %

Utrošak energije:

3045 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila