Autoput Zagreb-Rijeka treba napustiti na čvorištu Vrata. Kada se prođu naplatne kućice, vožnju treba nastaviti prema Fužinama. U samom centru Fužina treba nastaviti ravno lokalnom cestom koja vodi preko Benkovca Fužinskog do mjesta Zlobin. 

Početna točka ovog planinarskog izleta je ispred željeznčke stanice u mjestu Zlobin i tu treba parkirati automobil. 

Na Tuhobiću se izdižu dva vrha približno iste visine: Jelenčić (1106 m) i Tuhobic (1109 m).

Ovaj uspon obuhvaća oba navedena vrha.

Uspon kreće od željezničke stanice, pa ovaj opis mogu ravnopravno koristiti i planinari koji za dolazak na početnu točku uspona koriste vlak.

Od željezničke stanice staza vodi kroz selo, skreće na cestu koju slijedi do Zlobinskog brda, od kuda kreće markirana planinarska staza. Staza prvo vodi na Jelenčić (južniji vrh) s kojeg se spušta do prijevoja na kojem se križa sa stazom koja dolazi iz Benkovca Fužinskog.

Nakon križanja još za kratko ide kroz šumu, zatim izlazi na travnatu čistinu, koju po hrptu slijedi sve do vrha Tuhobić.

Grebenski dio uspona je lijep i nezaboravan jer su stalno otvoreni vidici na Kvarner, Učku i Ćićariju s jugozapadne strane te na tzv. „Grobničke alpe“ i NP Risnjak s sjeverozapadne strane.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Anica Markovinović ∙ 23. Lipanj 2019

Nazalost staza je djelomicno markirana i djelomicno prohodna.

Zrinka Jezdić ∙ 23. Lipanj 2019

Skoro pa ne prohodna staza, obrasla kopriva a i bog te piteaj čime. Markacija loša. Bez garmina (praćenje gpx taga) utrošili bi sigurno par sati za pronalazak puta. Do Tuhobića se nismo ni usudili krenuti obzirom na stazu i time neodređeno vrijeme. Šteta i sramota za tako prekrasne rute

Sindy Slipac ∙ 23. Lipanj 2019

Staza samo djelomično markirana i teško prohodna, visoka kopriva, čak se ne vidi ni oznaka vrha Jelenčić...

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 12 min

Visina polazišta:

735 m

Visina odredišta:

1109 m

Minimalna visina:

735 m

Maksimalna visina:

1109 m

Uk. vis. raz. uspona:

688 m

Uk. vis. raz. silaska:

314 m

Ukupna duljina:

7.4 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

3248 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila