Autoput Zagreb-Rijeka treba napustiti na čvorištu Vrata. Kada se prođu naplatne kućice, vožnju treba nastaviti prema Fužinama. U samom centru Fužina treba nastaviti ravno lokalnom cestom koja vodi preko Benkovca Fužinskog do mjesta Zlobin.

Početna točka ovog planinarskog izleta je ispred željeznčke stanice u mjestu Zlobin i tu ima dovoljno mjesta za parkiranje automobila. Do ove točke se može doći autobusom iz Rijeke i vlakom.

Od željezničke postaje treba se vratiti kroz selo do kapelice kod prvih kuća i tu skrenuti lijevo prema većem ograđenom prostoru na kojem se nalazi plinska stanica. Od početne točke do spomenute plinske stanice ima oko 1,5 km pa ako se želi sktatiti uspon, automobilom se može doći do spomenute točke i tu ga parkirati. U nastavku uspona od plinske stanice, planinarska staza vodi po zapuštenom šumarijskom putu do oznčenog križanja više planinarskih staza. Od početne točke do ovog križanja ima 2,5 km ili 35 minuta hoda.

Na spomenutom križanju treba skrenuti desno (na smjerokazu je istaknuto vrijeme potrebno za uspon do vrha Jelenčić od 35 minuta) i nakon prijeđenih 450 m dolazi se na drugo križanje koje je markirano planinarskim markacijama ali nije istaknut smjer uspona, a na izboru su dvije mogućnosti. Na ovom križanju smjer lijevo znači nešto zahtjevniji (teži) a smjer desno manje zahtijevan (lakši) smjer uspona. Ova dva smjera uspona se spajaju malo prije dolaska na vrh Jelenčić. U ovom planinarskom izletu odabran je smjer lijevo.

U nastavku uspona, planinarska staza vodi najprije uz zarušene suhozide a nakon njih kroz visoku bukovu šumu po kamenjaru, malo oštrijim usponom, koja samo povremeno vodi po ugaženom putu pa se teško slijedi. Na još jednom mjestu se dolazi na križanje planinarskih staza na kojem treba skrenuti desno, iako je po velikoj strelici nazančen smjer lijevo, koji vodi prema stazi uspona na Tuhobić iz smjera mjesta Plase. Ako se ne namjerava posjetiti vrh Jelenčić onda ovdje treba skrenuti lijevo.

U nastavku uspona od ovog skretanja, markacije su dobre i lako se slijede, a planinarska staza vodi malo oštrije uzbrdo ( ugažene staze nema samo se markacijama pokazuje smjer uspona), do izlaska na greben malo prije vrha Jelenčić. Tu, na grebenu se spajaju lakša i teža opcija uspona. Od ove točke pa do vrha Jelenčić nema markacija ali se lako dolazi do njega jer treba slijediti samo uspon po grebenu.

Vrh Jelenčić se nalazi u šumi sa malo otvorenih vidika. Dobrim dijelo je obrastao u šikaru. U naravi to je manja kamenito-travnata glavica obrasla u nisko raslinje i visoku bukovu šumu. Označen je samo upisnom kutijom i malo većom naslaganom gomilom kamenja.

Sa ovog vrha slijedi spust koji vodi manje-više po grebenu do prijevoja između dva istaknuta vrha na planini Tuhobić (Tuhobića i Jelenčića), na kojem se križa više planinarskih staza koje dolaze iz smjera mjesta Plase, Meja i Benkovac Fužinski. Na spustu preko ovog grebena, na nekoliko mjesta se prolazi preko goleti, sa koje se otvaraju lujepi vidici na sjevernu stranu planine.

U nastavku uspona od spomenutog križanja, planinarska staza najprije vodi kroz visoku bukovu šumu, nakon koje izlazi na prepoznatljivi travnato-kameniti greben Tuhobića, kojeg slijedi do samog vrha.

Grebenski dio uspona je lijep i nezaboravan jer su stalno otvoreni vidici na Kvarner, Učku i Ćićariju s jugozapadne strane te na tzv. „Grobničke alpe“ i NP Risnjak s sjeverozapadne strane.

Vrh je označen geodetskim stupom na kojem je ispisan naziv vrha i nadmorskom visinom. Nekoliko metara niže nalazi se betonski stupić na kojem se nalazi planinarski žig. Tu je i metalna kutija s upisnom knjigom posjetitelja.

S cijelog vršnog grebena, kao i sa samog vrha pružaju se lijepi vidici otvoreni u svim smjerovima - na Riječki zaljev i dalje do Učke i Ćićarije, na more, otoke Krk i Cres...U neposrednoj blizini dom Izviđača na Lepeni, jezero Bajer, te autocesta s obje strane tunela. Prema sjeverozapadu lijepo se razaznaje Risnjak, Snježnik i slovenski Snežnik. S druge strane prema jugoistoku lijepi prizori pružaju se na Lič polje, Medveđak i Viševicu.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Zrinka Jezdić ∙ 23. Lipanj 2019

Skoro pa ne prohodna staza, obrasla koprivom a i bog te pitaj čime. Markacija staze loša. Bez garmina (praćenje gpx taga) utrošili bi sigurno par sati za pronalazak puta. Do Tuhobića se nismo ni usudili krenuti obzirom na stazu i time neodređeno vrijeme. Šteta i sramota za tako prekrasne rute

Sindy Slipac ∙ 23. Lipanj 2019

Staza samo djelomično markirana i teško prohodna, visoka kopriva, čak se ne vidi ni oznaka vrha Jelenčić...

Plani Narko ∙ 6. Travanj 2021

Dali je netko bio u 2020. ili 2021.? Kakvo je stanje na stazi?

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

02 h 23 min

Visina polazišta:

700 m

Visina odredišta:

1103 m

Minimalna visina:

700 m

Maksimalna visina:

1109 m

Uk. vis. raz. uspona:

717 m

Uk. vis. raz. silaska:

314 m

Ukupna duljina:

7.1 km

Prosječni nagib:

15 %

Utrošak energije:

5038 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Nedovoljna

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila