Čabulja je jedna od vrlo zanimljivih planina koja predstavlja sastavni dio Parka prirode Blidinje. Smještena je s desne strane srednjega toka, sjeverno od Mostara. Čabulja, kao i sve bosanskohercegovačke planine, pripada lancu visokih dinarskih planina kojima započinju Dinaridi. U geomorfološkom pogledu Čabulja je povezana preko Male Čvrsnice s Čvrsnicom, čiji je najviši vrh visok 2.228 m, ali je većim dijelom od nje razdvojena dubokom i jedinstvenom dolinom rijeke Drežanke.

Na Čabulji se ističe nekoliko vrhova preko 1.600 m: Krupna navala (1.619 m), Ošljar (1.682 m), Mala Vlajna (1.686 m), Medvjed (1.679 m), dok je njezin najveći vrh, na sjevernoj strani, poznat kao Velika Vlajna (1.780 m). Svi sjeverni vrhovi se strmo spuštaju prema dnu kanjona Drežanke, od čijih litica zastaje dah, a ako se promatraju iz doline izgledaju veličanstveno i neosvojivo. Zbog toga je ovaj dio Hercegovine poznat kao "hercegovački Kolorado kanjon".

Za razliku od sjevernih strana koje se strmo obrušavaju prema dnu kanjona Drežanke, njezine jugozapadne padine se blago spuštaju prema Rakitskom polju, a dosta južno, niže Širokog brijega i prema Mostarskom blatu.

(Izvor: http://www.svjetlorijeci.ba/novosti/%C4%8Dabulja-hercegova%C4%8Dki-kolorado-kanjon)