Fineilspitze (ponegdje se nalazi i ime Finailspitze) je planina u Schnalskammu u Ötztal Alpama na granici između austrijske države Tirol i talijanske pokrajine Južni Tirol. Prema novijim mjerenjima ovaj vrh ima nadmorsku visinu od 3514  m, dik se prema ranijim podacima spominje nadmorska visina od 3516 m. Sam vršni dio planine je uski greben koji se proteže od sjeveroistoka prema jugozapadu.

Na Fineilspitze prvi se put popeo pastor Franz Senna s planinskim vodičima Cyprian Granbichler i Josef Gstreinom preko sjeveroistočnog grebena, 8. rujna 1865. Uspon su započeli iz sela Vent. Spomenuti greben zahvaljujući svom geografskom položaju, u toku ljeta ostaje bez leda, od Hauslabjocha do vrha. Danas se taj uspon smatra normalnom rutom, najlakši je, ali zahtijeva vještine penjanja do UIAA II.

Dugo godina Fineilspitze je bio manje posjećen od vrhova Similaun i Hinteren Schwärze. Nakon senzacionalnog nalaza u ledenjaku kako ga zovu „Ledenog čovjeka – Ötzi“, ovo se naglo promijenilo od rujna 1991. Od tada, podignuti je spomenik ovom pronalasku na Tisenjochu koji privlači planinare i znatiželjnike u Scharrenu, premda se spomenik kao kamena piramida zapravo zapravo ne nalazila na stvarnom lokalitetu. Ötzi, koji je ležao u ledenjaku 5000 godina, stvarno mjesto nalaska se nalazi istočnije. Zahvaljujući tome je i sam Fineilspitze, postao jako posjećen vrh kojeg danas uspoređuju s Weißkugelom koji se nalazi na glavnom grebenu Ötztal Alpa.