Ortler (tal. Ortles) sa svojih 3.905 m nadmorske visine, najviša je planina u istočnim Alpama izvan područja Bernine. On je glavni vrh Ortlerskog niza. To je najviša točka južnih vapnenačkih Alpa, talijanske pokrajine Južni Tirol, od ukupnog Tirolskog, a do 1919. Austrougarskog carstva . Na njemačkom planinu obično nazivamo „König Ortler“ (kralj Ortler), kao u neslužbenoj himni Južnog Tirola, Bozner Bergsteigerlied.

Masivna planina je pokrivena ledenjakom na sjeverozapadnom boku i ima dugačak sjeverni greben koji završava u selu Gomagoi i odvaja doline Trafoi i Sulden. Južni greben vodi do Hochjocha (3527 m) na glavnom grebenu Ortler Alpa, koji tvori granicu provincije Sondrio i Južnog Tirola. Idući prema zapadu glavnim grebenom su Thurwieserspitze (3652) i Trafoier Wall (3565 m), dok su na jugoistoku Monte Zebrù (3740 m) i veličanstveni Königspitze (3859 m). Od obližnjih planina na sjeveroistoku impresivna postava: Königspitze, Zebru i Ortler, poznata je kao „das Dreigestirn“ (tri nebeska tijela).

Na vrh Ortlera prvi se popeo Josef Pichler („Pseirer-Josele“), lovac divokoza iz St. Leonharda u Passeieru i njegovi pratioci Johann Leitner i Johann Klausner iz Zell am Zillera 27. rujna 1804. god. Na zahtjev nadvojvode Johanna Austrijskog, koji je snažno osjećao da se nakon prvog uspona na Großglockner (3,798 m) 1800. godine, treba popeti na najvišu planinu u carstvu svoga brata. Nadvojvoda je naredio Johannesu Nepomuku Gebhardu, „planinskom službeniku“ i topografu iz Salzburga da se s mještanima popne na planinu. Prvih pet pokušaja nije uspjelo i Gebhard je bio spreman odustati, kada je Pichler odgovorio na novčanu nagradu ponuđenu za uspon na vrh. Pichler i njegovi prijatelji uzeli su teški i zbog opasnosti od lavina, sve do nedavno napušteni smjer koji vodi preko sjeverozapadnog lica s Trafoija. Ruta je ponovno otvorena 2004.

Po povratku, muškarci nisu vjerovali samo u njihove riječi. Gebhard je dvaput poslao Pichlera na planinu, najprije u kolovozu 1805. s zastavom koja se mogla promatrati teleskopom iz doline, a opet u rujnu 1805. s velikom bakljom. Tek nakon što su vidjeli baklju koja gori noću, priznanje je postignuto. Put koji su Pichler i njegovi ljudi (dva brata po imenu Hell i neimenovani lovac iz Langtaufersa) uzeli 1805. godine, bio je trenutno još uvijek popularna ruta za istočni greben („Hintergrat“, doslovno „back-ridge“).

Prvi put se na Ortler popelo, preko najjednostavnije i trenutno normalne rute, sjeverni greben („Tabaretta“),  u srpnju 1865. god., budući da je pristup ovim smjerom prilično dugačak. Godine 1875. na sjevernom grebenu podignuta je koliba na koti 3.099 m, koja je omogućila uspon u dva koraka. Nazvana je Payer kuća u čast Juliusa von Payera, koji je mapirao Ortler Alpe između 1865.-1868. (Izvor: Wikipedija)