Pješačka staza prolazi planinskim pašnjacima, borovim šumama i obilazi nekoliko manjih i većih izvora vode, svi s pitkom vodom. Među njima su dva snažna vrela, Veliko i Malo vrelo, koji tvore Jesenicu ili Zelenku, kršku rijeku ponornicu.

Također, vodi pokraj nekoliko povijesnih znamenitosti, spomenika u mjestu Saborsko. Na polaznoj točki je spomenik „Slomljena golubica” žrtvama Domovinskog rata iz Saborskog, a odmah ispod njega je mjesto masovne grobnice za 25 mještana. Tu počinje i „Križni put Saborčana” koji ide uz župnu crkvu sv. Ivana Nepomuka prema Brdinama, pokraj kapelice Rođenja BDM iz XVIII. st., spomenik kulture nulte kategorije koja je bila razrušena u Domovinskom Ratu da bi konačno bila obnovljena i posvećena 2014.g. Staza prati križni put do kraja do Križevca, na Alanu.

Cijela kružna staza ima 12,9 km, i nije previše zahtjevna. Može se preći za 3 sata, ali u praksi to traje i po 6 sati, jer ne možete samo proletjeti, a da ne sjednete i ne uživate. Polazna točka staze, kod crkve, je na 611mnv, a njen najviši dio je na Alanu 748 m nadmorske visine, dok je njen najniži dio 475 m nadmorske visine na rijeci Jesenici kod lovačke kuće. Staza spada u red lakših planinarskih tura i za njeno prolazak trebalo bi imati propisanu planinarsku opremu, tj. odgovarajuće cipele i duge hlače, a zbog nabrojenih izvora ne trebaju veće zalihe vode, bočica od pola litra bit će dovoljna i malo hrane. Izvor: https://saborsko.hr/2018/08/09/planinarska-staza-izvor-voda-u-saborskom/