Planine Like su krševite i šumovite, a s vrhova se pružaju široki vidici uglavnom prema Velebitu. Planine obuhvaćene HPO su: - Lička Plješivica, najviši vrh Ozeblin (1657m);- Kremen, po visini peta planina u Hrvatskoj, nastavlja se južno na Plješivicu, a najviši vrh je Kremen (1590m).

Manja brda koja se nalaze na prostoru između Velebita i Ličke Plješivice su: - Zir (850m), na auto cesti Zagreb-Split koji izgleda veoma neobično usred polja; - Medveđak (884m) iznad Plitvičkih jezera; -Poštak, manja izdvojena planina s malo šume i travnjacima iz kojih izvire kamenje. Najimpresivnije su prirodne kamene strukture različitih neobičnih oblika za koje se ljudi pitaju kako su tu dospjele.

Najzanimljiviji je tzv. Marsovac. Geolozi objašnjavaju da je kamenje nastalo eolskom erozijom kada je bura brusila kamen i odnosila zrna dolomitnog pijeska, a najtvrđi dijelovi stijene su ostali. Pogotovo je interesantno to što su ti monoliti posađeni usred velikog travnjaka. Najviši vrh Poštaka je istoimeni Poštak (1425m).