Similaun – je zvučno ime koje odjekuje u ušima svakog alpinista i vrhunski je primjer tipa visokih planina Ötztal Alpa. Ljeti i zimi ovaj vrh uživa veliku popularnost među planinarima. Nije ni čudo, jer njegov uspon, od Venta preko doline Niedertal i grebena Marzellkamm do vrha Similauna, nije pretjerano rizičan i naporan. Sa vrha se može vratiti preko Similaunhütte i kroz dolinu Niederjochbach do Martin Busch Hütte, pa na takav način napraviti kružnu turu.

Uspon ili silazak preko Marzellkamm grebena je malo zahtjevniji, ali zbog toga i puno atraktivniji zbog neverojatno lijepih vidika koji se otvaraju sa njega. Jedina stvarna opasnost je na većim padinama i većim količinama vlažnog snijega od lavina. Pri planiranju izleta preko ovog grebena treba dobro proučiti upozorenja o mogućim lavinama.

Ako se silazak radi preko Similaunhütte, mjesto Ötzi nije daleko od nje jer je na Tisenjochu pronađena mumija Ötzija iz bakrenog doba. Put preko grebena od Similaunhütte do Tisenjocha je označen i djelomično osiguran. U blizini se nalazi i spomenik koji svjedoči o spomenutom pronalasku.

Prvi uspon na Similaun 1834. godine izveli su Josef Raffeiner i Theodor Kaserer.