Ako provodite više od jednog dana u Omišu ili okolici, kratki izlet na Forticu nešto je što si definitivno morate priuštiti. Iz centra grada dobro označenom stazom do Fortice čak i oni u lošijoj formi stići će za sat vremena, a za nagradu će dobiti jedan od najljepših pogleda u čitavoj Dalmaciji.

Čim stupite nogom u više od 500 godina staru utvrdu, shvatit ćete zašto su stari Omišani nosili teške kamene gromade na vrh planine. S Fortice se, naime, pruža jedinstven pogled na otoke Brač, Hvar i Šoltu, kanjon rijeke Cetine te dobar dio Poljica. Iz kojeg god smjera da su neprijatelji dolazili, stražari s Fortice uvijek su ih mogli uočiti dovoljno rano da upozore svoje sugrađane na opasnost te je upravo ova utvrda jedan od razloga zašto je Omiš ostao nepokoren u čitavoj svojoj povijesti.

Osim kao vidikovac, Fortica je starim gusarima služila i kao sklonište. U slučaju neposredne opasnosti, stari Omišani bi iz svojih kuća blizu obale pobjegli u sigurnost Fortice, a postojali su čak i planovi da se, ako se neprijatelji dovoljno približe, na grad s vrha planine sruče velike kamene gromade. Srećom, usprkos brojnim bitkama koje su gusari vodili, ovaj plan nikad nije proveden u djelo te su brojne omiške kuće, kale i trgovi ostali očuvani do danas.

Postoji nekoliko putova kojima je moguće doći do Fortice. Najlakši i najčešće korišteni put nalazi se u istočnom dijelu grada. Od tvornice tjestenine Prerada vijugavom cestom penjite se uzbrdo sve dok s lijeve strane ne vidite znak s natpisom Fortica. Od tog trenutka čeka vas 15-ak minuta blagog uspona, a ulaz u tvrđavu naplaćuje se 20 kuna. To je otprilike jedna kuna za svaki selfie koji ćete zasigurno uslikati na vrhu tvrđave dok se pred vama nižu brojni dalmatinski otoci. Izvor: https://www.visitomis.hr/hr/kulturna-i-povijesna-bastina