Vran je planina u BiH, visine 2074 m. Nalazi se na području općine Tomislavgrad istočno od tog grada, na pola puta do Jablanice, južno od Ramskog jezera.

Vran planina diže se iznad Dugog polja na suprotnu stranu od Čvrsnice. Okružen je s jugoistoka Dugim poljem (1187 m) i Blidinjskim jezerom(1183 m), s istoka Dragajice (1435 m), na sjeveroistoku Baćina, na sjeveru Kedžara (1520-1571m) i Trebiševo (1273 m).

Sjeverozapadno je planina Ljubuša1686 m). Proteže se od jugo-zapada prema sjevero-istoku. Ima oblik jednostavnog čunja i nije toliko razvedena. Strane su ravne i pločaste, a u unutrašnjosti ponegdje zatičemo ravne i okomite stijene.

Građen je od vapnenaca i dolomita. Ima četiri vrha viša od 2000 m, a najviši je Veliki Vran (2074 m). Južno od Velikog Vrana je Bijela Glava (1990 m), Mali Vran (2017 m).

Podnožje planine obraslo je bukovom šumom i klekovinom, dok je jugoistočna strana gola, bez šume. Vran je pun vrtača, udolina i plesana (zaravni). Plesno je lokalni naziv za koso položenu zaravan promjera do nekoliko stotina metara koja se nalazi u visinskom dijelu planine. (Izvor: Wikipedija)

Vrh je označen hrpom kamenja. Na jednom većem je istaknuta nadmorska visina vrha. Tu je još i metalni tuljak sa žigom i upisnom knjigom. S vrha se pružaju neometani vdici u svim smjerovima.