Wildspitze je nakon Grossglocknera najviša planina u Austriji i druga je najviša planina u Tirolu. To je najviša planina u Sjevernoj Tirolu. Wildspitze je jedan od glavnih vrhova u Alpama kada je u pitanju planinarenje. Ona je četvrti vrh po posjećenosti u alpama. Ispred nje su samo Mont Blanc, Finsteraarhorn i Grossglockner. Wildspitze se također naziva i Oetztaler Wildspitze, jer se u blizini nalazi i druga Wildspitze: The Stubaier Wildspitze. Ipak, kada se koristi naziv Wildspitze, većina ljudi govori o Oetztaler Wildspitzeu. Najbliža visinska planina Wildspitze je Ortler (3905m), 48 kilometara južno u Italiji.

Wildspitze ima dva različita vrha, sjeverni i južni. Južni stjenoviti vrh je visok 3768 metara i na njemu se nalazi metalni križ. Sjeverni vrh je pokriven debelim snijegom i zbog globalnog zatopljenja i topljenja snijega mijenja visinu. Većina starijih vodiča i karata koristi 3772 metara kao visinu Wildspitze, dok najnoviji podaci govore o 3765 metara za sjeverni vrh i 3768 m za južni vrh. Zahvaljujući globalnom zatopljenju, južni vrh je sa visinom od 3768 metara najviši vrh planine Wildpsitze. Budući da se južni vrh sastoji od stijena, nadmorska mu se visina vjerojatno neće promijeniti ni u jednom trenutku.

Wildspitze se nalazi oko 12 km sjeveroistočno od glavnog grebena od Alpa. Nalazi se na Weisskamm grebenu (WhiteCrest), dijelu Oetztal Alps, koji se prostire sjeveroistočno prema Söldenu. Južni i istočni dio planine Wildspitze izdiže se iznad dolina Venter i Ötztal. Zapadna i sjeverna strana ove planine završava u dolini Pitztal. Na sjevernoj strabni ove planine glečer Taschachferner ulazi u dolinu Pitztal, na jugozapadnoj strani je glečer Mitterkar, dok na istok teče Rofenkarferneru u dolinu Venter.

Godine 1933. Wildspitze je dobio križ na vrhu. Ovaj križ je skinut sa vrha, obnovljen je i postavljen u Rofenache između sela Vent i Rofen. To je jedino mjesto u ovoj dolini s koje se možete vidjeti Wildspitze. Na vrhu je 2010. godine postavljen novi križ.

Najčešće se uspon izvodi iz naselja Vent, jugozapadnim pristupom vrhu. Staza vodi preko Breslauer Hütte (2844 m), preko ledenjaka a zatim prolazi jugozapadnim grebenom Mitterkarjoch (3470 m).

Ova dionica zahtjeva punu opremu za prelazak preko ledenjaka i opremu za uspon po gotovo vertikalnom grebenu, koji je osiguran sajilama i klinovima. Također mu se može prići preko ledenjaka Taschachferner ili preko Braunschweiger Hütte (2758 m) i ledenjaka Pitztal.

Niti jedan uspon nije tehnički pretjerano zahtjevan samo se treba imati adekvatna oprema. Vidici s vrha su ograničeni jedino zakrivljenošću zemlje. U vedrim danima može se vidjeti Grossglockner, Finsteraarhorn, Weisskugel, Similaun, Hintere Schwarze i mnogi drugi vrhovi.