Zumsteinspitze (4563 m) je peti najviši vrh u Alpama (UIAA-lista) iza Mont Blanca (4810 m), Mont Blanc de Courmajeura (4748 m), Dufourspitze (4634 m) i Nordenda (4606 m). Na sjeverozapadnoj strani Zumsteinspitze nalazi se Dufourspitze, najviši vrh u skupini. Ova dva vrha su odvojena Grenzsattelom (Zumstein Colom). Na jugoistočnoj strani ovog vrha nalazi se vrh Signalkuppe (4554 m), koji je šesti najviši vrh u Alpama. Zapadni bok planine jako je glacijiran s postupnim nagibom. Istočna strana, međutim, čini najvišu i najveću stijenu u Alpama: gotovo okomiti istočni zid Monte Rosa koji se sastoji od 4 vrha: Signalkuppe, Zumsteinspitze, Dufourspitze i Nordend.

Postoji nekoliko pravaca do vrha Zumsteinspitze. Normalana ruta vodi s talijanske strane planine i počinje iz koliba Gnifetti ili Mantova Hut. Ruta slijedi glečer Lys do Lys Cola i dalje uz zapadni bok planine do njegovog vrha. Normalna ruta je tehnički jednostavna i vodi gotovo 95% po glacijalnom terenu. Samo posljednji dio do vrha duž jugoistočnog grebena zahtijeva lagano penjanje UIAA I. Ukupna gradacija je PD. Alternativa normalnoj ruti s talijanske strane je ruta sa švicarske strane planine koja počinje od kolibe Monte Rosa, Ova ruta također se ocjenjuje PD-om i pridružuje se talijanskoj normalnoj ruti nakon dolaska na ledenjak Lys. Mnogi penjači prelaze Zumsteinspitze kada se penju na Dufourspitze preko Grenzsattela. Ovaj put je ipak teži: AD, UIAA III .

Zumsteinspitze nudi lijep pogled s vrha. Prema sjeveru dominiraju moćni Dufourspitze i Nordend. Na istoku . Prema jugu Capanna Reginu Margheritu, koja sjedi na vrhu Signalkuppe. Uz navedene vrhove, jasno se vide i Parrotspitze (4436 m) i Ludwigshohe (4342 m). Prema zapadu dominira Lyskamm (4527 m) iza kojeg strši Matterhorn (4478 m). (Izvor: https://www.summitpost.org/zumsteinspitze/150359)