Na izlazu s autoputa A5 (Pont-Saint-Martin) treba skrenuti desno prema Torinu. Na prvom kružnom toku treba skrenuti  lijevo i nastaviti dalje prateći znakove doline Gressoney. Kada se uđe u naselje Pont-Saint-Martina, nakon otprilike 500 metara, treba skrenuti na cestu koja se odvaja desno i nastaviti vožnju regionalnom cestom kroz dolinu Gressoney. Na tom putu prolazi se kroz mjesta Lillianes, Fontainemore, Issime, Gaby i Gressoney-Saint-Jean. Kada se stigne do naselja Gressone-La-Trinité, vožnju treba nastaviti  ravno, sve dok se ne stigne do zaseoka Staffal, do velikog parkirališta kod početne stanice žičare. Ako se želi izbjeći plaćanje parkirališne naknade, tada treba parkirati  automobil s lijeve strane rječice Lys.

Od parkirališta treba prijeći preko mostića.  Nekoliko desetaka metara dalje je ured u kojem treba kupiti kartu za žičaru. Od Stafala (1823 m) najprije vozi gondola Gressoney-Trinite I do lokacije Gabiet (2315 m), a nakon nje sljedeća  gondola Gressoney-Trinite II vozi do lokacije Passo dei Salati (2976 m). Do ove točke se može doći iz mjesta Alagna Valsesia koristeći skijaške žičare, od kojih prva vozi do platoa Alagna (Piana Lunga I), a druga do platoa Passo dei Salati (Piana Lunga II).

Korisno je znati da se od lokacije Passo dei Salati, spuštajući se nekoliko minuta, može proći kroz Istituto Mosso i stići do koliba Rifugio Città di Vigevano i Rifugio Guglielmina. Za nastavak uspona od lokacije Passo dei Salati, postoje dvije opcije: prva je da se nastavi dalje sa žičarom Funifor Indren do platoa Punta Indren, a druga je da se nastavi uspon po planinarskoj stazi bez korištenja spomenute žičare. Povratna karta za vožnju sa sve tri žičare od mjesta Staffal košta 40 Eura.

Od lokacije Punta Indren, uspon se nastavlja prema ledenjaku Indren, po ravnoj  uhodanoj planinarskoj stazi koja prelazi preko spomenutog ledenjaka. Nakon prelaska ledenjaka, uspon se nastavlja dalje preko kamenjara, oštro uzbrdo do kolibe Rifugio Città di Mantova.

U nastavku uspona od kolibe Rifugio Città di Mantova, odmah se dolazi na područje ledenjaka Lys te je potrebno koristiti svu ledenjačku opremu. Na usponu preko ledenjaka,  najprije se prolazi sa zapadne strane vrha Piramide Vincent (4215 m) i vrha Balmenhorn (4167 m) na kojem se nalazi kip Krista od Vette. Korisno je znati da u slučaju potrebe zbog lošeg vremena, na Balmenhornu postoji bivak Giordano Bivouac.

Nakon prolaska vrha Balmenhorn, najprije se prolazi sa zapadne strane vrha Corno Nero (4322 m), nakon kojeg se izlazi na područje široke visoravni Colle del Lys. Prolaskom spomenute visoravni, uspon se nastavlja po sjeverozapadnoj strani vrha Ludwigshohe (4344 m). Kada se prođe spomenuti vrh, ugažena staza uspona se malo spušta, jedno vrijeme vodi po položenom terenu uz podnožje vrha Parrotspitze (Punta Parot) (4436 m), nakon toga skreće lijevo i nastavlja u širokim serpentinama uz padinu, sve do izlaska na visoravan Colle Gnifetti.

Nakon izlaska na spomenutu visoravan, staza uspona vodi položeno preko nje, gotovo do njenog kraja, u smjeru sjeverozapada. Od ove točke započinje jako oštar i izložen uspon na vrh Zumsteinspitze (4563 m). Ovaj završni uspon na spomenuti vrh  ne smije se  podcijeniti jer vodi po uskom strmom grebenu, na kojem je samo na dva mjesta moguće mimoilaženje, pa treba voditi brigu o posjetiteljima koji se već nalaze na njemu. Izlazak na  vrh vodi po zasnježenom kamenitom terenu, kratko, ali jako oštro uzbrdo i najizloženiji je dio ovog uspona.

S ovog vrha se treba vratiti na visoravan Colle Gnifetti i prijeći je u smjeru jugoistoka, nakon čega slijedi kratak i jako oštar uspon do vrha Signalkuppe na kojem se nalazi koliba Regina Margherita. Potonja koliba je idealno mjesto za prespavati i osjetiti ambijent iznad 4500 m nadmorske visine. Ova koliba je mjesto koje pruža ugostiteljske usluge na najvišoj nadmorskoj visini u Europi. Cijena noćenja iznosi 70 Eura,  a ako se uzme polupansion 100 Eura.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

05 h 34 min

Visina polazišta:

3246 m

Visina odredišta:

4562 m

Minimalna visina:

3245 m

Maksimalna visina:

4562 m

Uk. vis. raz. uspona:

1429 m

Uk. vis. raz. silaska:

113 m

Ukupna duljina:

7.4 km

Prosječni nagib:

22 %

Utrošak energije:

11772 kJ

Zahtjevnost staze:

Jako teška

Markacija staze:

Djelomična

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje
  • Alpinizam

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila