Ovo područje čini više sjevernojadranskih otoka, od kojih su mnogi sa strmim stjenovitim obalama. Ipak, radi se o visinom nižem prostoru dinarskog primorskog planinskog područja, koji je potopljen uslijed podizanja razine mora u geološkoj prošlosti. Također, ono predstavlja kontinuitet prostiranja Primorskog planinskog pojasa na potezu od Krasa i planina Istre prema višim planinama Dalmacije, 

Ova skupina nalazi se na istočnoj obali sjevernog Jadrana i zahvaća šire područje Kvarnera, južno od Riječkog zaljeva. Proteže se prema jugoistoku sve do područja sjeverne Dalmacije (zadarsko područje - Ravni kotari)

Ono što su nekada davno u geološkoj povijesti bili dinarski vrhovi, sada su vrhovi otoka ove grupe koji su također privlačni i za planinarske i turističke uspone, posebice zbog spektakularnih pogleda koje pružaju i sezone koja omogućuje aktivnosti na njima cijele godine. (Via Dinarica)
 
U ovo područje spadaju otoci Krk, Cres, Lošinj, Rab i Pag. To je uglavnom područje krških kamenjara s makijom i puno mediteranske vegetacije. S njihovih vrhova pružaju se lijepi vidici na vrhove Učke i Hrvatskog primorja , te Velebita.