Poznata po svojim spektakularnim planinskim vrhovima te odanosti i susretljivosti svojih stanovnika (Šerpa), regija Everest (Khumbu) jedna je od najpopularnijih destinacija za turiste u Nepalu. Iako su mnoge rute kroz planine naporne, ima dovoljno mjesta za odmor i uživanje u obroku na putu. Ne brinite da ćete se izgubiti: samo pitajte lokalnog stanovništva put do sljedećeg sela na vašoj ruti, i oni će vas uputiti. Većina Šerpa mlađih od pedeset godina može barem razumjeti osnovni engleski, a mnogi ga govore tečno.

Iako je planinarenje u ovom području moguće tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za posjet je od početka ožujka do sredine svibnja i od početka rujna do kraja studenog. Zime su vrlo hladne i snijeg bi mogao otežati putovanje više od Tengbochea, a također bi domovi mogli biti zatvoreni iznad te nadmorske visine. Ljeta su, s druge strane, vlažna, a spektakularni vrhovi često se gube u oblacima. Travanj i početak svibnja dobro je vrijeme da vidite živice i drveće kako cvjetaju, a posebno rododendroni dodaju spektakularnu mrlju boje krajoliku. Međutim, prašina s indijskih ravnica tijekom proljeća rutinski ne pruža idealne uvjete za čist pogled na planine. Vidici su mnogo bolji nakon što su ljetni monsuni očistili atmosferu od prašine, ali dani su kraći i svježiji.

TIMS (Trekking Information Management System) dozvole su potrebne za odlazak na bilo koje putovanje, također za regiju Khumbu, lako ih je dobiti u Kathmanduu u Nepal Tourism Board-u uz cijenu od 20 USD, noviju fotografiju veličine za putovnicu i ispunjavanje potrebnog obrasca prije krenete na svoje putovanje. Ako ste s organiziranom trekking zabavom, vaš turoperator će to učiniti za vas.

Također je potrebna naknada za ulazak u nacionalni park i može se dobiti u Kathmanduu ili prilikom ulaska u park.

Prenoćišta i restorani u Khumbu prihvaćaju samo nepalske rupije. Proračun može uvelike varirati između 1500-2000 Rs po osobi dnevno za hranu i smještaj - cijene rastu s nadmorskom visinom, iako ćete u Namcheu možda potrošiti više jer se nudi više. Dodajte više ako konzumirate pivo, bezalkoholna pića i druge pogodnosti.