Kao da je Tvorac ustukno pred ljepotom i izobiljem koje je stvorio na primorju, pa je krševitim i neprohodnim planinama, koje kao da izrastaju iz mora, napravio stoljećima teško premostivu branu između obale i ljudi s druge strane kamenog bedema. Danas dobri putevi povezuju Primorje i unutrašnjost. Kao i nekadašnje uske staze, oni krivudaju poput džinovske zmije niz vratolomne planinske litice. Ti se djelovi puta nazivaju ”serpentine”, od italijanske riječi ”serpente” – zmija. Najizrazitije serpentine su kotorske i petrovačke.

Iza tih planina prostire se lavirint sivog, ali ipak živopisnog krečnjačkog pejzaža. Sa visoke i prostrane kraške površi izranjavane vrtacama, skrapama i prekrivene ”golim, razrivenim stijenama koje daju predjelu izgled uzbukranog mora...”, uzdižu se brojni krečnjački grebeni. Veličanstveno za oko, ali teško podnošljivo za ruku i dušu onih koji na njemu žive. Za geomorfologe to je druga oblast Crne Gore, koja se zove zaravan dubokog krša. Taj krajolik podsjeća na Mjesečeve prostore. Čini nepojaman kontrast Primorju nad kojim se doslovno nadvija. Biljni i životinjski svijet je više nego oskudan i dobro ilustruje borbu živog svijeta za opstanak u prirodi. Šibljaci, manji šumarci i zeljasta vegetacija su jedini ukras flore. Od životinja ima manjih sisara (zec, lisica...), sasvim su rijetki veliki (vuk, divlja svinja...), ali je zato tu pravi raj za gmizavce, jer ima čak 6 vrsta guštera i 6 vrsta zmija. Od ptica tu žive jarebice kamenjarke, drozdovi, grmuše...

Krečnjak lako propušta vodu pa ni bogata godišnja količina padavina ne pomaže mnogo. Interesantno da baš u tom predjelu, u Krivosijama iznad Boke Kotorske, prosječno godišnje padne oko 480 mm vodenog taloga, što ovu oblast čini najkišovitijom u Evropi. Tantalovska situacija: obilje kiše i gotovo nimalo vode za ljude. Ne mnogo daleko odatle, u Ulcinju zabilježen je najduži period bez kiše – 81 dan. Usred toga prostora nalazi se Nacionalni park ”Lovćen”, sa bujnim šumama i nestvarnim vidicima. Po njegovom obodu su sve sami biseri: Boka Kotorska, Nacionalni park ”Skadarsko jezero”, pitoma Zetska i Bjelopavlićka ravnica – najveća plodna oblast Crne Gore – te šume i pašnjaci planina Golije, Vojnika i Prekornice. (Izvor: http://montenegrovoyage.com)

Odredišta ovog područja