Svojim položajem Crna Gora pripada srednjem Mediteranu, odnosno Juznoj Evropi. Sa Republikom Srbijom graniči na sjeveru, na jugoistoku graniči sa Albanijom, na jugu je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu susjedi su joj Hrvatska i Bosna i Hercegovina. U Crnoj Gori ima 40 jezera. Osamdeset odsto teritorije Crne Gore čine šume, prirodni pašnjaci i livade. Ovdje rastu 2833 biljne vrste i podvsrte. Izrazit kontrast ostalim geografskim cjelinama i zapravo mediteransku fasadu Crne Gore, predstavlja primorski dio. Sjeverni dio Crne Gore je oblast visokih krecnjackih planina.

Sa zaravni i povrsi nadmorske visine oko 1700 metara izdizu se prostrani planinski vijenci i grebeni (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Visitor), visoki preko 2000 metara. Ovi planinski vijenci su bogati pašnjacima, šumom i mnoštvom planinskih jezera, kojih u Crnoj Gori ima 29. Rijeke Piva, Tara, Morača, Cehotina i njihove pritoke su u krečnjačkom dijelu terena izdubile duboka, uska korita strmih strana – kanjone jedinstvene po ljepoti i veličini.

Kanjon Tare je po veličini drugi na svijetu. U ovom dijelu nalaze se dva veličanstvena nacionalna parka – Biogradska Gora i Durmitor. Park obuhvaća osnovnu planinsku masu Durmitora, djelove i površi jezera i Pivske planine, gornje djelove kanjonskih dolina Grabovice i Komarnice, kanjonsku dolinu rijeke Tare i kanjone njenih pritoka Sušice, Vaškovske rijeke i Drage.

Prostire se na površini od 39.000 hektara, na teritoriji pet crnogorskih općina: Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Pljevlja. Najveći vrh planine Durmitor je Bobotov kuk, sa 2.525 mnm. Na preko 1.500 metara nadmorske visine nalazi se 18 ledenjačkih jezera. U ovim krajevima nazivaju ih "gorske oči". Najveće i najljepše je Crno jezero. Ime je dobilo zbog odraza visoke crnogorične šume koja ga okružuje. Čitavim bajkovitim pejzažom dominira gorostasni vrh Međed koji se izdiže iznad jezera.