Svojim položajem Crna Gora pripada srednjem Mediteranu, odnosno Juznoj Evropi. Sa Republikom Srbijom graniči na sjeveru, na jugoistoku graniči sa Albanijom, na jugu je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu susjedi su joj Hrvatska i Bosna i Hercegovina. U Crnoj Gori ima 40 jezera. Osamdeset odsto teritorije Crne Gore čine šume, prirodni pašnjaci i livade. Ovdje rastu 2833 biljne vrste i podvsrte. Izrazit kontrast ostalim geografskim cjelinama i zapravo mediteransku fasadu Crne Gore, predstavlja primorski dio. Sjeverni dio Crne Gore je oblast visokih krecnjackih planina.

Sa zaravni i povrsi nadmorske visine oko 1700 metara izdizu se prostrani planinski vijenci i grebeni (Durmitor, Bjelasica, Komovi, Visitor), visoki preko 2000 metara. Ovi planinski vijenci su bogati pašnjacima, šumom i mnoštvom planinskih jezera, kojih u Crnoj Gori ima 29. Rijeke Piva, Tara, Morača, Cehotina i njihove pritoke su u krečnjačkom dijelu terena izdubile duboka, uska korita strmih strana – kanjone jedinstvene po ljepoti i veličini.

Kanjon Tare je po veličini drugi na svijetu. U ovom dijelu nalaze se dva veličanstvena nacionalna parka – Biogradska Gora i Durmitor. Park obuhvaća osnovnu planinsku masu Durmitora, djelove i površi jezera i Pivske planine, gornje djelove kanjonskih dolina Grabovice i Komarnice, kanjonsku dolinu rijeke Tare i kanjone njenih pritoka Sušice, Vaškovske rijeke i Drage.

Prostire se na površini od 39.000 hektara, na teritoriji pet crnogorskih općina: Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Pljevlja. Najveći vrh planine Durmitor je Bobotov kuk, sa 2.525 mnm. Na preko 1.500 metara nadmorske visine nalazi se 18 ledenjačkih jezera. U ovim krajevima nazivaju ih "gorske oči". Najveće i najljepše je Crno jezero. Ime je dobilo zbog odraza visoke crnogorične šume koja ga okružuje. Čitavim bajkovitim pejzažom dominira gorostasni vrh Međed koji se izdiže iznad jezera.

U nastavku se daje opis crnogorskog gorja koji je preuzet sa portala Planinarskog saveza Crne Gore.

„Kada je dragi Bog stvarao Zemlju nosio je u džaku na leđima određenu količinu planina kako bi ih rasijao širom zemaljske kugle. Međutim, kada je došao iznad dijela Evrope, gdje se nalazi Crna Gora, džak se pocijepao i  veliki dio sadržaja, namijenjen drugim predjelima, pao je na crnogorsko tlo.“

Ovako jedna stara legenda  objašnjava nastanak Crne Gore i njenih planina.

Crna Gora je jedina zemlja u svijetu koja u svom imenu ima riječ planina (gora). Više od šezdeset procenata njene teritorije nalazi se na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara. Crnogorske planine su najljepši, najnepristupačniji i najdivljiji dio Dinarskog planinskog sistema. U tom  čarobnom, ali u isto vrijeme i  surovom ambijentu, koji nikad nije pružao puno, ali uvijek dovoljno za život, naš gorštački narod je vjekovima živio dostojanstveno i skromno, hrabro braneći  svoje najveće bogastvo – slobodu! Zato su planine u imenu naše zemlje, u stihovima crnogorske himne, u srcu svakog Crnogorca…

Čarobni svijet crnogorskih  planina se može podijeliti na  sledeće reljefne cjeline:

Crnogorsko primorje, gdje se izdvajaju  planinski masivi Orjen (Zubački kabao 1894 m), Lovćen (Jezerski vrh 1657 m) i Rumija (1595 m).

Zaravan dubokog krša, u kojoj se izdvajaju Garač (1436 m), Troglav (1554 m), Bijela gora (1697 m) i Njegoš planina (1706 m)

Udolina središnje Crne Gore, gdje su najznačajnije planine Duga (1508 m) i Golija (1945 m).

Oblast visokih planina koju čine sledeće najpoznatije planine: Durmitor (2523 m); Maglić (2386 m), Bioč(2396 m) i Volujak (2337 m); Pivska planina (2094 m); Sinjavina (2277m); Moračke planine (2277 m); Maganik (2139 m); Bjelasica (2139 m); Komovi (2487 m); Kučke planine (2184 m) i Prokletije (2534 m).

Oblast sjeveroistočne Crne Gore, gdje se izdvajaju Ljubišnja (2238 m), Hajla (2403 m) i Sjekirica (2003 m).

Na crnogorskim planinama se nalazi 250 vrhova visočijih od  2000 metara. Najviši od njih su Kolac (Maja Kolata, 2534 m) i Maja Rosit (2524 m) na Prokletijama i Bobotov Kuk (2523 m) u masivu Durmitora. (Izvor:http://pscg.me/planine/)