Regionalnu cestu R419 treba napustiti kod smjerokaza za Bare i vrh Pločno. Smjerokaz je, prilikom ovoga izleta, izblijedio ali se još uvijek može pročitati natpis, koje se nalazi na 31 kilometru od Posušja prema Blidinju, prije zaseoka Barzonje, koje se nalazi uz samo Blidinjsko jezero. Početna točka uspona je odmah nakon skretanja na makadamsku cestu gdje ima dosta prostora za parkirati automobil.

Od vozila treba nastaviti makadamskom cestom stotinjak metara i skrenuti lijevo na greben koji vodi prema vrhu Jelinak i Pločno. Markacije su uočljive a greben je jako vidljiv i jednostavan za pratiti. Nakon kratkog vremena vidici se otvaraju na sve strane pogotovo dominira Vran planina i Blidinjsko jezero koje greben prati u cijeloj svojoj dužini.

Nakon, otprilike sat i pol hoda, dolazi se na vrh Jelinak koji se nadvio iznad samoga Blidinjskoga jezera. Nakon Jelinka gubi se otprilike 120 visinske razlike i nastavlja se dalje dobro markiranom grebenskom stazom, kroz prosječenu klekovinu. Kada se dođe na križanje planinarskih staza, treba skrenuti desno jer smjer lijevo vodi za Ivan dolac.

U nastavku uspona, napušta se greben i vidici na jezero, dok planinarska staza vodi kroz prosječene borove. Dolaskom do slijedećeg križanja planinarskih staza na kojem ponovo treba skrenuti desno prema vrhu Pločno.

Planinarska staza konstantno vodi blago uzbrdo. Na ovom dijelu uspona uz planinarske markacije postavljeni su i veliki željezni stupovi. Nakon otprilike sat i pol hoda od vrha Jelinak dolazi se do skloništa u izgradnji i makadamske ceste koja vodi prema samom vrhu Pločno. U nastavku uspona po makadamskoj cesti, za 40-tak minuta, stiže se na vrh Čvrsnice Pločno.

Uz makadamsku cestu su postavljeni dodatno i željezni stupovi radi lakše orijentacije zimi, pošto se na vrhu nalazi objekt koji je pod stalnim fizičkim nadzorom OS BiH a ovim putom se radi smjena. Sa vrha se otvaraju odlični vidici u svim smjerovima, također su na vrhu ljubazni vojnici kod kojih možete dopuniti rezervu vode naravno poštujući sva pravila i upute od strane dežurnih vojnika. 

Pridonio: Marino Vidović

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 52 min

Visina polazišta:

1237 m

Visina odredišta:

2228 m

Minimalna visina:

1236 m

Maksimalna visina:

2228 m

Uk. vis. raz. uspona:

1271 m

Uk. vis. raz. silaska:

283 m

Ukupna duljina:

8.7 km

Prosječni nagib:

20 %

Utrošak energije:

8186 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila