Početna točka uspona je na parkiralištu crkve Svetog Ivana krstitelja. Tu pored groblja treba parkirati automobil.

Od crkve uspon najprije ide preko livada ukoso do ruba šume. Ovaj dio je dobro označen i jednostavan za snalaženje. Nakon livade planinarska staza ulazi u područje niske makije, dosta je zarasla ali dobro je markirana, i vodi preko srednjovjekovnog grada Roga. Ova pozicija je obilježena visoko istaknutom hrvatskom zastavom vidljivom izdaleka.

S ovog vrha treba se vratiti malo nazad i skrenuti desno na planinarsku stazu. Uspon dalje ide ovom stazom najprije kroz visoku makiju a zatim kroz šumu visoke bukve, do izlaska na prostrane livade (2,5 km od polazišta). Dalje uspon vodi po prostranim proplancima i livadama do vrha. Cijeli uspon je dobro markiran i jednostavan za snalaženje. Na samom vršnom dijelu uspon ide po livadama a vrh je stalno jasno vidljiv pa i sa te strane nema problema sa snalaženjem.

Silazak s vrha prema Močilima, najprije ide po grebenu, zatim obilazi nekoliko vrtača i nakon 1,0 km ulazi u šumu. Dalje spuštanje vodi po vododerini, oštro strmu, do izvora Močila. Ovaj spust zahtjeva koncentraciju i treba biti pažljiv gdje se gazi jer je staza puna suhog granja, dosta veliki sloj lišća a tu je i kamenjar ogoljen bujičnim vodama. Staza je markirana ali i bez toga snalaženje je jednostavno. Treba samo slijediti kanjon.

Na močilima je izvor vode, a lovačko društvo Roško Polje je izgradilo nadstrešnicu sa stolovima i klupama. Pored nje je i roštilj, pa ovo mjesto zove na opuštanje. Povratak od Močila prema crkvi Svetog Ivana najprije ide makadamskom cestom, zatim po poljskom putu i konačno preko livada uz rub šume. Ovaj dio nije markiran ali jednostavan je za snalaženje. Treba se držati samo ruba livade uz šumu.

Prema najnovijim informacijama, ova staza je dodatno uređena i predstavlja osvježenje svim planinarima. Prema pisanju (http://www.tomislavnews.com), koje se u cijelosti citira u nastavku :

S ciljem pripreme staze za predstojeću sezonu planinarenja, jučer,28. svibnja, 2017. je organizirana akcija njezinog čišćenja i uređenja, koja je uspješno odrađena. Staza je u potpunosti očišćena od šiblja i srušenih stabala, popravljene su markacije koje više nisu služile svojoj svrsi, a očišćen je i njezin početak.

U prekrasno nedjeljno jutro idealno za nove izazove grupa planinara i ljubitelja prirode naoružani alatom, škarama, sjekirama te bojom za označavanje markacija uspješno su odradili dobro isplanirani dan - čišćenje staze od izvora Močila do najvišeg vrha Zavelima - Kolakovac (1347 m).

Raščišćavanje staze vodio je Filip uz pomoć mladih snaga. Bože je bio zadužen za potvrđivanje puta i mjesta za stavljanje markacija - koje su najvećim dijelom crtali Kruno, Stipe i Ivan. Put je u početnom dijelu bio dosta zakrčen ali što se išlo dalje prema Kolakovcu  staza je postajala dobro prohodna. Nakon dolaska do Kolakovca i okrijepe spustili smo se do Močila gdje smo napravili zajednički ručak.

Da se upornim radom i promocijom pozitivnih aktivnosti mogu pokrenuti mnoge stvari na korist ne samo pojedincima, nego i široj društvenoj zajednici, najbolji dokaz je Planinarsko ekološko društvo Zavelim. Do prije nekoliko godina, samo rijetki su posjećivali  Zavelim i Roško Polje i doživljavali ga kao poželjno planinarsko odredište. Osnutkom i aktivnostima PED Zavelim, to se iz temelja promijenilo.

Zavelim je naša najviša planina, a ujedno je i prirodna granica između Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Usponi zahtijevaju dobru kondiciju jer su dugi i strmi, no svakako se isplati hodati tim putevima. Na Zavelimu se nalazi i najviši vrh, Kolakovac(1347 m). S njega se vide planine Bosne i Dalmacije, a dobro je uočljivo i Jadransko more.

Proteklih nekoliko godina, planina Zavelim postala je top odredište brojnih planinarskih društava, posebno iz susjedne Hrvatske.

Uz Zavelim i stazu „Močila-Kolakovac“, veliki interes vlada i za druge staze, posebno za stazu koja vodi rubnim dijelom planine Zavelim, od Ušica iznad Vojkovića, Pavlovića, Livadica, Kolakovca pa do kote Vinica.

Ovakvim aktivnostima daje se doprinos sigurnosti posjetitelja, ali i na atraktivnosti pojedinog terena za sve ljubitelje planina i planinarenja.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

04 h 31 min

Visina polazišta:

915 m

Visina odredišta:

916 m

Minimalna visina:

895 m

Maksimalna visina:

1353 m

Uk. vis. raz. uspona:

1616 m

Uk. vis. raz. silaska:

1615 m

Ukupna duljina:

10.7 km

Prosječni nagib:

35 %

Utrošak energije:

9564 kJ

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila