Skrivena luka se nalazi na južnoj strani otoka Lastova. Jedna je od najvećih i najljepših uvala na otoku. Kao što joj ime govori, skrivena je od pogleda sa otvorenog mora pružajući zaštitu nautičarima od jakog vjetra i uzburkanog mora. Na sredini južne strane otoka Lastova, na morskom ulazu u uvalu Skrivena luka nalazi se rt Struga na kojem je 1839. izgrađen istoimeni svjetionik. Zbog svoje udaljenost od obale djeluje usamljeno, pa se čini kao da uranja u plavetnilo neba i pučine. Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more.

Na Lastovu postoji više od 200 km pješačkih staza koje održavaju rendžeri Javne ustanove PP Lastovsko otočje. S obzirom da na Lastovu ne postoje zmije otrovnice upravo pješačenje i planinarenje je idealan način boravka u prirodi u periodu pred i po sezone. Sve pješačke i planinarske staze su obilježene drvenim smjerokazima i markirane su na svim kritičnim mjestima.

Na sredini uvale, sa njene zapadne strane, nalazi se restoran Portoroso ispred kojeg je izgrađena mini marina, koja je početna točka ovog bplaninarskog izleta.

Od restorana treba ići asfaltnim putem prema mjestu Lastovo, do prijevoja na kojem se nalazi smjerokaz koji upućuje na skretanje lijevo na makadaski put. U nastavku uspona treba slijediti spomenuti makadamski put sve do vrha Hum (Sveti Juraj).

Zadnjih 100-tinjak metara se oštrije uspinje do samog vrha. Vrh je označen geodetskim stupom s natpisnom pločom. Na vrhu nema planinarskog žiga.

S vrha se pruža nezaboravan pogled na lastovsko otočje, Veli i Mali Lago, naselje Lastovo i Vrhovnjake. Isplati se popeti na ovaj vrh.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

01 h 54 min

Visina polazišta:

-4 m

Visina odredišta:

418 m

Minimalna visina:

-4 m

Maksimalna visina:

414 m

Uk. vis. raz. uspona:

427 m

Uk. vis. raz. silaska:

10 m

Ukupna duljina:

5.7 km

Prosječni nagib:

8 %

Utrošak energije:

4036 kJ

Zahtjevnost staze:

Lagana

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila