Autocestu Zagreb-Split treba napustiti na izlazu za Sveti Rok. Nakon prolaska naplatnih kućica treba voziti u smjeru za Sveti Rok do križanja sa starom cestom koja vodi preko prijevoja Mali Alan iz Lovinca za Obrovac. Kada se skrene na tu cestu treba je slijediti do 350 m prije prijevoja Mali Alan. Tu se ova križa s Makadamskom cestom i na tom križanju treba parkirati automobil. Tu je proširenje koje je dostatno za parkiranje i autobusa.

Uspon počinje na ovom križanju, nastavlja po makadamskoj cesti i nako prijeđenih 2,4 km dolazi se do okretišta gdje do kojeg se može doći i osobnim vozilom (1050 m). Terenskim vozilom može se nastaviti još 2,7 km, relativno dobrom makadamskom cestom, stiže se do kraja te ceste gdje je izgrađeno okretište, pa tu treba parkirati terensko vozilo. Ova šumska makadamska cesta je sigurna za prometovanje vozila kao i za pješačenje.

Planinarska staza slijedi ovu cestu i treba se strogo držati nje jer u cijeloj dužini sa strane postoji opasnost od mina. Od ovog okretišta pa do visoravni Dušica (1260m ) ide se planinarskom stazom kroz visoku bukovu šumu, po vrlo ugodnoj i mekanoj podlozi a od kraja makadamske ceste nema više oznaka za minsku opasnost, pa se može slobodnije hodati. Oko 200-tinjak metara od zadnjeg okretišta ova staza se križa sa onom koja dolazi iz Svetog Roka i dalje se stapaju u jednu koja vodi do visoravni Dušice i dalje do Svetog Brda. Neposredno prije ovog križanja je izvor pitke vode. Staza koja slijedi makadamski put ima dosta rijetke a često i blijede markacije. Lako je se snalaziti jer treba slijediti šumsku cestu sve do kraja.

Od te točke pa sve do vrha staza je vrlo dobro i svježe markirana i jako je jednostavna za snalaženje. Na istočnom kraju visoravni, odmah uz planinarsku stazu je izvor pitke vode. Pored izvora je i smjerokaz koji upućuje lijevo prema Stanovima Jurjevića (200-tinjak metara od smjerokaza) a desno prema planinarskom skloništu i Svetom Brdu.

Stanovi Jurjevića su u naravi jedna odnovljena stara kamena kuća i dvije novoizgrađe. Oko njih je lijepo uređen okoliš. Tu je i spomen na poginulog hrvatskog branitelja s raspelom. Na visoravni je izgrađeno i PS Dušice s kojim upravlja i održava ga HPD Vučje Bratstvo iz Zagreba.

U nastavku staza najprije vodi preko visoravni, zatim skreće u bukovu šumu i tu počinje vrlo oštar uspon na vrh. Staza najprije prolazi kroz bukovu šumu, nakon nje vodi kroz klekovinu do izlaska na kamenito-travnatu golet. Uspon dalje vodi vrlo oštro uzbrdo do izlaska na greben pa po njemu vodi do samog vrha.

Na ovoj dionici, 100-tinjak metara prije izlaska na greben, nalazi se provalija (jama) s lijeve strane staze. Treba pripaziti na nju ako se uspon izvodi u zimi pod snijegom a ista nije vidljiva niti je označena.

Albumi sa slikama

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovu stazu.

Statistika i pregled staze

Vrijeme trajanja:

03 h 17 min

Visina polazišta:

1025 m

Visina odredišta:

1742 m

Minimalna visina:

1012 m

Maksimalna visina:

1742 m

Uk. vis. raz. uspona:

967 m

Uk. vis. raz. silaska:

251 m

Ukupna duljina:

10 km

Prosječni nagib:

16 %

Utrošak energije:

6965 kcal

Zahtjevnost staze:

Srednje teška

Markacija staze:

Dobra

Tip aktivnosti:

  • Planinarenje

Sezone:

  • Zima
  • Proljeće
  • Ljeto
  • Jesen
Visinski graf staze
Graf puta staze

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli stazu

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila