Sa 1751 m , veličanstvena piramida Sveto Brdo (Šuplja planina), zauzima drugo mjesto na listi najviših vrhova Velebita, samo iza Vaganskog vrha (1757 m). Sveto Brdo je vjerojatno najprepoznatljiviji vrh Velebita. Njegova visoka, samostojeća piramida, vidljiva s nekoliko stotina kilometara, smještena je na jugoistočnom kraju 10 kilometara duge skupine Vaganski Vrh - Sveto Brdo, koja se izdiže uglavnom iznad dolina Velike i Male Paklenice i sadrži sve najviše vrhove Velebita koji prelaze 1700 metara.

Sveto Brdo je prilično strmo, posebno iznad istočne, kontinentalne strane. Izdiže se na nekih 1200 m, ravno iz Ličke visoravni. Padina, koja je pod bukovom šumom do 1400 m, završava se liticama i osipima pod kutom većim od 60 °. Sa svih ostalih strana piramida Svetog Brda je travnata s nekoliko kolonija patuljastog bora. Na JI, preko 400 metara niže, nalazi se visoravan Dušice, dok na JZ je visoravan Libinje i dolina Orljače, nekih 1000 m ispod.

Sveto Brdo ili Holly Mountain svoje je ime dobilo jer su ljudi vjerovali da se za vrijeme oluja tamo gore obračunavaju Božanske i Zle sile. Drveni križ visok oko 4 metra danas stoji na vrhu zajedno s 10 Božjih zapovijedi. Neposredno ispod vrha je kutija s upisnom knjigom. Planinarski žig je ugrađen u stijenu pored kutije.

Sveto Brdo je prvoklasna vizura, najbolja na Velebitu i može se nazvati kraljem panorame. Na planini koja ima toliko sjajnih vidikovaca nije lako odabrati jedan. Ali pogled sa Svetog Brda zapravo je nevjerojatan. To je zato što Velebit nigdje nema jednostavan glavni greben, osim ovdje, pa ništa ne zaklanja pogled. Za vedrih dana pogled se širi nekoliko stotina kilometara i najljepši je prema moru i stotinama otoka u daljini. Na vrlo vedrih dana možete vidjeti Apeninski planinski lanac sa svojim najvišim vrhom i najviši vrh talijanskog poluotoka, Corno Grande (2912mu), koji je neki 270 km daleko.

Nema ničega tehničkog zahtjevnog ni na jednoj ruti koja vodi prema Svetom brdu. Ali s druge strane, svi usponi dugi s ogromnom visinskom razlikom i zahtijevaju dobru formu. Najlakši je pristup kroz Veliku Paklenicu, a najteža kroz Malu Paklenicu, koja traje 9 sati i nemoguće je oba puta obaviti u jednom danu. Sve rute nude potpuno drugačiji krajolik. (Izvor: https://www.summitpost.org/sveto-brdo/)

Panoramu sa vrha pogledajte: OVDJE

Staze do ovog odredišta